Tržby restauracím v Brodě neklesají, hostinští ale zákaz kouření přesto kritizují

Havlíčkobrodské hospody kvůli protikuřáckém zákonu nijak výrazně neutrpěly. „U nás to tržby rozhodně neovlivnilo, třeba zrovna v pátek a v sobotu tu bylo úplně plno,“ uvedla třeba obsluha oblíbené hospody Kozlovna.

uniweb weby

Ekonomická stránka věci tedy není pro havlíčkobrodské podniky tím, proč se zákonem nesouhlasí. Mnohem více je frustruje fakt, že si podnikatel nemůže o svém vlastním prostoru rozhodnout sám. Považují to za zasahování do osobní a podnikatelské svobody.

„Přijde mi, že to vyloženě popírá naši demokracii. Provozovatel má právo rozhodnout, jestli jeho podnik bude kuřácký anebo nekuřácký,“ říká barmanka Restaurace Rebel Na Rynku.

Většina hostů restaurací však s nově zavedenými změnami souhlasí: „Já jako nekuřák jsem to uvítala, že třeba nesmrdím, když přijdu domů, nedýchám to.“ Někteří také vyjádřili názor, že zákaz kouření podnikům naopak ekonomicky prospěje: „Spousta lidí nechtěla chodit do hospod právě kvůli zakouřenému vzduchu. Takhle může přijít na pivo opravdu každý.“

Dotázaní kuřáci už reagovali poněkud střízlivěji. Všichni chápou pozitivní účinky změn, nezapomínají však poukazovat na negativa, která přináší jim osobně: „Nevadí mi jít si takhle v létě zakouřit před hospodu třeba na zahrádku, dělal jsem to tak i dřív. Nevím ale, jestli se mi bude chtít v zimě mrznout venku. Možná pak začne chodit míň lidí.“

Zákonem o ochraně zdraví před škodlivými účinky návykových látek se musí podniky řídit od 31. května tohoto roku.

Natálie Kudrnová
Foto: Michal Fořt

Komentáře

Váš komentář článku...

Zadejte vaše jméno
Zadejte váš email
Zadejte komentář

Hlavní zprávy