Viewegh: Dnes bych už Povídky o manželství a sexu nevydal, styděl bych se

Na Podzimním knižním veletrhu předčítal ze své nové sbírky povídek Michal Viewegh. Seznámil publikum se dvěma povídkami, se satirou na maloměsto Městečko spisovatelů a milostným příběhem PES a málo zlej pán.

uniweb weby

Městečko spisovatelů satiricky popisuje poměry na maloměstě. Viewegha inspirovala jedna z mnoha pomluv, které o něm kolovaly ve městě, kde žije. Začalo se o něm říkat, že se popral v podniku Labuť, dokonce prý vyhrál. Autor však večer v této restauraci vůbec nebyl. „Snažil jsem se psát příběh s nadhledem, ale při tvorbě jsem se tak vůbec necítil,“ prozradil Michal Viewegh.

Druhá povídka byla milostná a velmi intimní. Hlavní postavou je Oskar, který vystupuje ve spoustě autorových příběhů. Objevil se například i v díle Povídky o manželství a sexu. „Povídky o manželství a sexu bych dnes už nevydal, asi bych se styděl. I přesto, že se zde schovávám za Oskara,“ dodává spisovatel. 

Autor mluvil i o své další nové knize Melouch, která vyšla v pátek. Z původního názvu Dva muži ve člunu na radu nakladatele sešlo. „Můj nakladatel s názvem nesouhlasil, protože podobnost názvu knih Dva muži ve člunu a Tři muži ve člunu od Jerome Klapka Jerome je matoucí,“ dodává autor. Dílo pojmenuje podle některé z povídek. „Zatím mám deset povídek, bude jich patnáct,“ podotkl Michal Viewegh.

Michal Viewegh je známý český spisovatel a publicista, který v roce 1993 získal Cenu Jiřího Ortena za svůj román Báječná léta pod psa. Učil na gymnáziu ve Zbraslavi a dnes je spisovatelem z povolání. 

Text: Nikola Stupková
Foto: Karolína Sedláčková

Fotogalerie

Komentáře

Váš komentář článku...

Zadejte vaše jméno
Zadejte váš email
Zadejte komentář

Další články z rubriky

ARCHIV ZPRÁV
so 15.10.2016 10:30




0 +
 

Hlavní zprávy