Kraj testuje využití a funkci nepůvodních dřevin v lesích

V souvislosti s probíhající klimatickou změnou dochází k výrazným proměnám, mimo jiné, i v lesním hospodářství. Při obnově lesa je více kladen důraz na druhovou pestrost, doposud se vysazovaly zejména původní dřeviny využívané ve zdejší dosavadní lesnické praxi.

uniweb weby

Kraj Vysočina v rámci od loňska trvajícího projektu v lokálních podmínkách textuje možnost hospodářského využití vybraných nepůvodních dřevin. Tyto druhy by, s ohledem na probíhající klimatickou změnu, mohly být perspektivní zejména z produkčního hlediska a zároveň by v lesním prostředí mohly plnit půdoochrannou nebo vodoochrannou funkci.

V rámci projektu byly po konzultaci se zástupci Mendelovy univerzity v Brně vysázeny například kaštanovník setý, borovice rumelská, sekvojovec obrovský, líska turecká nebo zerav obrovský. Vybrané netradiční dřeviny se na předmětných plochách mísí s běžnými dřevinami.

„Výsadba proběhla ve dvou oplocenkách v lesích v péči Správy městských lesů Jihlava, které náleží velké poděkování za spolupráci v tomto projektu“, uvedl Pavel Hájek, radní Kraje Vysočina pro oblast životního prostředí a zemědělství. „Celková plocha zalesněná vybranými dřevinami činí přibližně 35 arů, jedná se celkem o cca 350 kusů,“ doplnil.

Na základě dohody o spolupráci se na výsadbě vybraných druhů dřevin podílelo více aktérů. Kraj Vysočina, který zajistil nákup sazenic, Správa městských lesů Jihlava má na starosti vlastní výsadbu včetně následné péče a Lesnická a dřevařská fakulta brněnské Mendelovy univerzity odborný dohled společně s vyhodnocením výsledků. Správa městských lesů Jihlava není projektech na úseku lesního hospodářství nováčkem, na jejich majetku je realizována například i demonstrační plocha s výzkumem výchovy pěstování lesních dřevin. V krajském projektu jsou proto vnímáni jako cenný odborný partner.

Projekt se skládá ze tří etap, v první končící rokem 2024 probíhá výsadba dřevin, ve druhé etapě, v letech 2025 až 2028, je plánována následná péče o dřeviny a případné vylepšení, třetí etapa končí rokem 2031, kdy bude zpracována závěrečná zpráva a prezentovány výsledky projektu. Celkové předpokládané náklady projektu ze strany Kraje Vysočina činí padesát tisíc korun.

Výsadba většiny netradičních a nepůvodních druhů dřevin do lesních porostů je možná pouze na základě výjimky z lesního zákona, která byla v tomto případě udělena pro vědecké účely. Není možné doporučit jejich plošné využití v lesích Vysočiny, k posouzení vhodnosti slouží mimo jiné tento projekt.

Zdroj: TZ Kr-Vysocina.cz


Komentáře

Váš komentář článku...

Zadejte vaše jméno
Zadejte váš email
Zadejte komentář
ARCHIV ZPRÁV
po 22.01.2024 16:16




0 +
 

Hlavní zprávy