Kraj Vysočina inovuje vozový park. Z dotačních prostředků Národního plánu obnovy zakoupil nový elektromobil

Kraj Vysočina v letošním roce uspěl s žádostí o podporu z finančních prostředků Národního plánu obnovy na pořízení nového elektromobilu a dobíjecí stanice.

uniweb weby

V rámci výzvy Ekomobilita si mohou kraje, obce a některé další typy žadatelů až do poloviny prosince požádat dotaci na nákup nových elektromobilů nebo automobilů s vodíkovým pohonem a doplňkově také na pořízení chytrých neveřejných dobíjecích stanic pro dobíjení elektricky poháněných vozidel.

Předmětem krajského projektu s názvem „Elektromobilita Kraje Vysočina 2023“ je částečná obnova vozového parku pro potřeby zajištění pracovní mobility zaměstnanců Kraje Vysočina a rozvoj infrastruktury pro vozidla na alternativní paliva. 

„Stávající starší vozidlo s benzinovým pohonem, do jehož údržby a oprav již není efektivní investovat, vyměnil kraj v rámci projektu za nový elektromobil, konkrétně městský crossover značky Kia Niro,“ informovala náměstkyně hejtmana kraje pro oblast regionálního rozvoje Hana Hajnová.

Na pořízení elektromobilu náhradou za stávající vozidlo na fosilní paliva může Kraj Vysočina získat podporu ve výši až 360 tisíc korun, na chytrou neveřejnou dobíjecí stanici pak maximálně 17 373 korun.

Nový krajský elektromobil je vybaven synchronním elektromotorem o výkonu 150 kW, aku. 64,8 kWh a na jedno nabití může ujet vzdálenost až 460 kilometrů. Jednotlivé prvky výbavy i design vozu jsou navrženy s důrazem na maximální bezpečnost posádky vozu i chodců. Současně s elektromobilem kraj rovněž investval do pořízení inteligentní neveřejné dobíjecí stanice KIA EV Power, která je vybavena funkcí řízení výkonu nabíjení dle aktuálního stavu sítě, aktuální spotřeby elektřiny a rezervovaného příkonu v odběrném místě.

„Postupnou obměnou vozového parku a zařazováním vozidel na alternativní paliva přispívá Kraj Vysočina ke snižování emisí z dopravy, redukci negativních vlivů dopravy na životní prostředí a návazně také ke zlepšování kvality ovzduší v regionu. Tím naplňuje současné rozvojové priority EU ve vztahu k přechodu na nízkouhlíkové hospodářství,“ vyzdvihla Hana Hajnová.

Zdroj: TZ Kr-Vysocina.cz

Fotogalerie

Komentáře

Váš komentář článku...

Zadejte vaše jméno
Zadejte váš email
Zadejte komentář

Hlavní zprávy