Ovocné stromy do české krajiny patří

Všimli jste si, jak málo ovocných, nebo vůbec listnatých stromů, se nyní vysazuje v zahradách nových zástaveb? Že se mění tvář vesnic, měst i krajiny? S celoroční „čerstvou“ nabídkou ovoce v supermarketech se tak nějak potichu vytratila potřeba pěstovat si ovoce doma. Rodinný sad, který vlastní manželé Dykyjovi v České Bělé, potom působí jako opravdový ostrůvek v poušti.

uniweb weby

S trochou nadsázky by se dalo říci, že dříve byly ostrovy měst, obcí a sadů spojené alejemi jak ovocných, tak třeba jen košatých stromů. Důvod byl jednoduchý. Pocestným a hospodářským zvířatům poskytnout stín a především císařským vojskům putujících krajinou šťavnaté ovoce. Kolem císařských silnic to byly především lípy, jasany, jeřáby a ořešáky – tedy ty košaté a podél méně významných cest ty ovocné. Osvícená Marie Terezie na to dokonce vydala nařízení.

Část sadu v České Bělé vysázel na pozemku Dykyjových před dvaceti lety Výzkumný ústav ovocnářský Holovousy jako součást rozsáhlého projektu. Jednalo se o zkušební sad, kde probíhala řada experimentů pěstování a roubování stromů. Projekt ale výzkumný ústav po deseti letech opustil a stromy přenechal péči rodině Dykyjových. Jedná se především o jabloně, kterých je v sadu více než 90 odrůd. Na třicet odrůd pak představují hrušně a stejně jsou na tom slivoně. Třemi odrůdami je pak zastoupena třešeň.

Do takového sadu už stojí za to se podívat! Zvláště, když je návštěva spojena s odborným výkladem. Ekocentrum Chaloupky proto pořádá exkurzi do tohoto sadu a to již v pátek 15. září. Odbornými lektory budou manželé Jaroslava a Jan Dykyjovi a Zdena Koberová ze Správy CHKO Železné hory, odd. péče o přírodu a krajinu.

Prezence bude probíhat  pátek 15. září v České bělé od 8.45 do 9.00. Poté bude následovat exkurze sadem, která potrvá do 11.00. Po obědě, který je zajištěn v prostorách ZŠ a MŠ Česká Bělá, bude program pokračovat přednáškou Zdeny Koberové na téma Staré a krajové odrůdy, historické pěstování ovoce.

Organizátoři věří, že milovníků ovocných stromů bude dost, aby si popravdě mohli zapívat: „…v sadě skví se jara květ, zemský ráj to na pohled…“ a že všichni nasbírají tolik informací a energie, aby pomohli ovocné stromy vracet zpátky do krajiny.

Více informací k akci poskytne Pavlína Křivanová: pavlina.krivanova@chaloupky.cz nebo na tel. 607 658 140 a webové stránky www.chaloupky.cz.

Fotogalerie

Komentáře

Váš komentář článku...

Zadejte vaše jméno
Zadejte váš email
Zadejte komentář

Další články z rubriky

ARCHIV ZPRÁV
st 06.09.2017 07:10




0 +
 
Související
Nejčtenější
Thumb err:You must first call Open, OpenBinary or New.

Thumb err:You must first call Open, OpenBinary or New.

Thumb err:You must first call Open, OpenBinary or New.



Thumb err:You must first call Open, OpenBinary or New.

Thumb err:You must first call Open, OpenBinary or New.

Thumb err:You must first call Open, OpenBinary or New.





Hlavní zprávy