Titul Živnostníka roku získal i včelař z Vysočiny Petr Špaček. Z finále si odvezl druhé místo

Gratulujeme! Kraj Vysočina má svého zástupce mezi vítězi celorepublikové soutěže MONETA Živnostník roku 2023. Ocenění za druhé místo tento týden na pražském Žofíně převzal Petr Špaček.

uniweb weby

Mladý včelař postoupil do celostátního finále poté, co v polovině října získal prvenství mezi živnostníky v regionálním kole. Špaček se věnuje chovu včel a produkcí široké škály včelích produktů, za které každoročně sbírá nejvyšší ocenění kvality včetně známky Regionální potravina Kraje Vysočina. „Tento úspěch je pro sympatického Petra Špačka z Cidliny zaslouženým oceněním dlouholeté cílevědomé práce a také potvrzením, že i zdánlivě obyčejné věci jde dělat opravdu neobyčejně dobře. Petrovi a celé jeho rodině gratuluji a přeji do dalších let spoustu úspěchů,“ s uznáním uvedla náměstkyně hejtmana Kraje Vysočina pro oblast regionálního rozvoje Hana Hajnová

Cílem Petra Špačka je především udržovat silná a zdravá včelstva způsoby, které se co nejvíce přibližují přirozenému životu včel. Zároveň myslí i na udržitelnost, každoročně vysazuje stromy a medonosné rostliny v okolí svých včelnic. Snaží se také o osvětu v oboru včelařství.

„Začátky mého včelaření se datují do roku 2010, kdy jsem začal blíže poznávat koníčka svého dědy. Zajímalo mě, kudy vede cesta ke sklenici medu, kterou jsme pravidelně mívali na stole,“ přiblížil Petr Špaček s tím, že s dědečkem do včelína chodil od malička. Ten ho postupně začal učit, co obnáší obstarání včelstev v průběhu roku. Začínali na dvaceti a dnes se společně starají o 160 včelstev. Podle něj zájem o včelí produkty rok od roku narůstá. „Je to vidět nejen na zvyšujících se prodejích, ale i zájmu lidí bavit se o včelařství, produktech a jejich výhodách i pozitivních vlivech na lidský organismus,“ doplnil Petr Špaček.

Zdroj: Kr-Vysocina.cz, Foto: Včelařství Špaček



Komentáře

Váš komentář článku...

Zadejte vaše jméno
Zadejte váš email
Zadejte komentář

Hlavní zprávy