V dalešickém pivovaru jdou "na dračku" žebra, kachna a guláš

Nejvíce si hosté v dalešickém pivovaru objednávají guláš, vrabce, kachnu a žebra. Například žeber se sní zhruba dvě stě kilo za týden.

uniweb weby

Jakub Melkus vaří šest let v pivovarské kuchyni Dalešického pivovaru, tři roky je šéfkuchařem. S vařením začal v první třídě, kdy si poprvé udělal topinky. A pak to už šlo samo. Dnes patří k nejlepším kuchařům v regionu a na jeho guláš dělaný „na poctivku“ a kroupový pilaf a nadívaná prsa a na mnohé další dobroty jezdí lidé ze širokého okolí. Kuchařský um ve spojení s místními surovinami, které jsou typické pro českou vesnici, zanechává u návštěvníků vždy příjemný pocit na jazyku i v žaludku.

Maso, zeleninu a další suroviny si do kuchyně vybírá osobně. „Máme regionální dodavatele masa a ryb. Sepíšu si vždy to, co potřebuji nakoupit a hlavně, aby to bylo dostupné našim lidem a zákazníkům. Ryby vybírám tak, jak mě to zrovna napadne. Začali jsme pracovat s mořskými rybami, na ty tady zákazníci hodně slyší. Chci naučit lidi jíst sladkovodní ryby, aby věděli, jaké dobré místní ryby tady máme. Na co kupovat předraženou rybu z druhého konce světa, když za humny máme ryby naše,“ říká šéfkuchař Melkus.

Nejvíce si hosté objednávají guláš, vrabce, kachnu a žebra. Například žeber se sní zhruba dvě stě kilo za týden. Znamenitá kuchyně ve spojení s dalešickým pivem je něco, čemu se těžko odolává. Pivovarská restaurace si zakládá na tom, že nic nesmaží a veškeré pokrmy připravují z čerstvých surovin a nepoužívají žádné konzervanty a umělé přísady. Dalešické pivo se nejen pije, ale uplatnění má i vkuchyni. „Na pivu pečeme také krkovičku a vepřový bok. Děláme pivní tyčinky a pivní štrůdl,“ vyjmenovává šéfkuchař. Dobré jídlo si zaslouží pivní tečku. Dalešický sládek po vás vaří tato piva: Dalešická jedenáctka - světlý ležák, Dalešické májové - světlý speciál 13% a Fledermaus - tmavý speciál 13%. Dalešická májová třináctka získala letos ocenění Pivo České republiky 2016 na dvacátém ročníku celorepublikové degustační soutěži a vyhrála také ocenění regionální potravina.

Fotogalerie

Komentáře

Váš komentář článku...

Zadejte vaše jméno
Zadejte váš email
Zadejte komentář
ARCHIV ZPRÁV
po 15.08.2016 08:50




0 +
 

Hlavní zprávy