V únoru se v Sociálním centru Kraje Vysočina v Jihlavě otevře nová poradna Vysočina pečuje

V prostoru jihlavského Sociálního centra Kraje Vysočina se nová služba zaměří na pečující osoby. Poradna s názvem „Vysočina pečuje“ bude otevřena v únoru 2024 a bude bezplatně nabízet podporu všem, kteří pečují o své blízké v domácím prostředí, na péči se připravují nebo sami potřebují péči zajistit.

uniweb weby

Image title

Realizováno v rámci projektu Kraje Vysočina Komplexní podpora v oblasti sociálně zdravotního pomezí. Financováno z OPZ+ a ze státního rozpočtu.

Registrační číslo: CZ.03.02.02/00/22_006/0001133.

 
„Těmto osobám budeme poskytovat individuální sociální poradenství, podporu při sociálním začleňování, pomoc s výběrem a zajištěním kompenzačních pomůcek či informace o sociálních dávkách, které mohou na péči čerpat.  Fungovat zde budou i tzv. svépomocné skupiny pod dohledem zkušeného odborníka. Na nich se budou pravidelně setkávat lidé s podobnou zkušeností a věřím, že zde najdou bezpečné místo pro otevřenou komunikaci a řešení svých problémů,“ popisuje fungování nové služby radní pro oblast sociálních věcí Jan Tourek.

Cílem poradny je pomoc snížit psychickou i fyzickou zátěž, vedoucí ke zlepšení kvality života neformálně pečujících i osob, které péči potřebují. Velice často se tito lidé potýkají se stresem, vyčerpáním, příjmovou chudobou, omezeným sociálním kontaktem i nedostatkem volného času. „Neformální pečující pro nás představují velice významnou a početnou skupinu lidí, kteří se dokáží postarat o závislé osoby v domácím prostředí. Uvědomuji si však náročnost této péče, která je někdy rodinným příslušníkům či blízkým poskytována jednou osobou i 24 hodin denně. Je pak lehké bez podpory a pomoci sklouznout do úplného vyčerpání. A tomu bychom chtěli předejít,“ zdůraznil poslání poradny radní Tourek.

Více informací o poradně naleznete na www.vysocinapecuje.cz, na recepci Sociálního centra Kraje Vysočina, Rantířovská 2a, Jihlava (areál Nemocnice Jihlava) nebo na telefonu 567 157 923.

Image title

Zdroj: TZ Kr-Vysocina.cz

Fotogalerie

Komentáře

Váš komentář článku...

Zadejte vaše jméno
Zadejte váš email
Zadejte komentář

Hlavní zprávy