Z půdy moderní učebny. Kraj připravuje přestavbu dvou středních škol

Proměna původně nevyužitých půdních prostor v budovách škol na odborné učebny. Kraj Vysočina připravuje na dvou zřizovaných školách projekty přestaveb.

uniweb weby

Na nové prostory se mohou těšit žáci Střední průmyslové školy stavební akademika Stanislava Bechyně v Havlíčkově Brodě a Gymnázia Vincence Makovského se sportovními třídami v Novém Městě na Moravě. Učebny budou na obou školách zaměřeny především na polytechnickou výuku a jazyky, práce by na obou místech měly začít v létě příštího roku. Do lavic v nových učebnách jak v Havlíčkově Brodě, tak v Novém Městě na Moravě žáci usednou na začátku školního roku 2025/26.

Rozsáhlá přestavba je plánována na havlíčkobrodské stavební škole. „Primárně půjde o vestavbu v půdních prostorách, tedy v nynějším čtvrtém podlaží. Součástí bude také vybudování výtahu a požárního schodiště, počítáme i s gastro vybavením výdejny stravy v jiném patře, datovým centrem a strojovnou se vzduchotechnikou,“ přiblížil plánovaný rozsah přestavby radní Kraje Vysočina pro oblast majetku Karel Janoušek. Na škole vznikne variabilní velkokapacitní multimediální učebna výpočetní techniky, kterou bude možné pomocí posuvných příček dle potřeby rozdělit až na čtyři samostatné výukové prostory s maximální kapacitou 68 míst.

„Učebna bude vhodná pro výuku polytechnických oborů, přírodních věd i jazyků. Díky rozšířeným prostorám vznikne místo pro nový obor. Od září 2025 bychom rádi nabídku školy rozšířili o Informační technologie a také navýšili kapacitu školy,“ uvedl radní Kraje Vysočina pro oblast školství Jan Břížďala s tím, že na základě požadavků ředitele školy, by se na přestavbě mohli podílet i žáci vybraných oborů. Odhadovaná cena projektu je téměř 109 milionů korun. Více než 42 milionů korun by měla pokrýt dotace z evropských fondů prostřednictvím programu IROP.

Přestavbu půdy na čtyři nové polytechnické dílny Kraj Vysočina plánuje také na novoměstském gymnáziu. Dosavadní volný prostor nad hlavní budovou tak získá nové využití. „V dílnách se žáci budou učit pracovat s 3D technologiemi nebo multimédii. Moderní odborné učebny budou vybaveny například robotickým ramenem, drony, akčními kamerami, laserovou řezačkou, 3D pery a tiskárnami. Na gymnáziu vzniknou také jazykové laboratoře,“ vyjmenoval Jan Břížďala. Stavební práce včetně vybavení vyjdou na 25 milionů korun. Část nákladů, téměř 11 milionů korun, bude uhrazena z programu IROP. O poskytnutí dotace už bylo rozhodnuto. 

Kraj Vysočina aktuálně připravuje také projektovou dokumentaci přestavby podkroví Gymnázia Žďár nad Sázavou. Projekt zahrnuje stavební práce a pořízení vybavení nových prostor včetně víceúčelového sálu, technicko-kybernetické laboratoře nebo temné laboratoře pro výuku optiky. 

Zdroj: TZ Kr-Vysocina


Komentáře

Váš komentář článku...

Zadejte vaše jméno
Zadejte váš email
Zadejte komentář
ARCHIV ZPRÁV
po 04.12.2023 12:09




0 +
 

Hlavní zprávy