Z Vysočiny píšou ministrovi dopravy. Chtějí vysokorychlostní trať

Starostové a odborníci, kteří se zúčastnili konference v Náměšti nad Oslavou na téma Vysokorychlostní trať v České republice, poslali 1. září dopis ministrovi dopravy Danu Ťokovi, kde ho žádají o přípravu vysokorychlostní tratě, která zvýší konkurenceschopnost regionů, mobilitu pracovní síly a zastaví vybydlování venkova.

uniweb weby

Současné vedení dálkových spojů Praha–Brno cca 50 km dlouhou oklikou je potřeba chápat jako dočasný, neuspokojivý stav. Spojení Prahy s Brnem, Vídní, Bratislavou a jihovýchodní Evropou kvůli tomu není konkurenceschopné a je nutné ho prioritně řešit. Je smutnou skutečností, žeani téměř 100 let od samostatnosti českého státu neexistuje přímá železniční trať mezi dvěmanejvětšími městy ČR – Prahou a Brnem, která by byla navíc i významnou středoevropskou osou a podpořila význam pozice ČR vregionu.

„Vlakové spojení zJihlavy kamkoliv mimo region je zpohledu konkurenceschopnosti zcela bez šance. Vpřípadě stavby VRT Praha – Jihlava – Brno by se role dopravních prostředků zcela obrátily, a to nejen zJihlavy samotné, ale i dalších měst regionu. Automaticky by zavedením nových dálkových vlaků došlo ke zkrácení intervalů spojení mezi většími městy Vysočiny,“ ukazuje na příkladu Vysočiny Aleš Kratina ze sdružení Regio 2020, které konferenci pořádalo.

Evropské železniční tratě Českou republiku objíždějí

V současnosti ČR objíždějí vlaky Vídeň–Hamburk, po dokončení vysokorychlostní tratě Durynsko– Bavorsko to bude i trasa Vídeň–Berlín, která nás bude míjet. Každé takové míjení však znamená, že namísto těchto vlaků je nutné objednávat více vlaků vnitrostátních, nebo méně významných mezinárodních, aby nebyla poškozena dopravní obslužnost ČR. „Jenže vtakových vlacích je méně cestujících a jejich provoz tak stojí více peněz. Na dostatečně rychlé a tedy konkurenceschopné vlaky nejsou dotace třeba. Peníze by tak mohly posloužit rozvoji vnitrostátních spojení, včetně regionálních, vjiných směrech,“ upozorňuje na ekonomiku tratí Kratina.


Komentáře

Váš komentář článku...

Zadejte vaše jméno
Zadejte váš email
Zadejte komentář
ARCHIV ZPRÁV
čt 01.09.2016 10:08




0 +
 

Hlavní zprávy