Zimní výšlap na Devět skal

Kam se v zimě podívat pěšky či na běžkách? Co třeba na Devět skal? Jedná se o druhý nejvyšší bod Českomoravské vrchoviny, který za svým konkurentem – Javořicí – „pokulhává“ s výškou 836 m o pouhý jeden metr.

uniweb weby

Dobrým výchozím místem může být vesnička Cikháj, ležící 8 km severně od Žďáru nad Sázavou. Za 2. světové války se ves stala středem partyzánského odboje. Ve vísce stojí za zhlédnutí kaple sv. Anny, která sloužila v 60. letech jako vchod do prodejny smíšeného zboží.
Z Cikháje se vydáme severním směrem, až narazíme u lesa na červenou turistickou značku. Ta nás zavede přes Žákovu horu (810 m n. m.) až na Devět skal.
Název vystihuje skupinu nejvyšších skalisek (opomíjí tři menší). Na nejvyšším z nich (s nadmořskou výškou 836 m) je vyhlídka, k níž vedou stupně tesané do skály. V zimě zde musíme dávat pozor, neboť schody bývají zledovatělé a snadno se dá přivodit zranění.
Zpátky můžeme jít po žluté turistické značce k rozcestníku Nad Fryšavou, odbočíme doprava a půjdeme necelé 2 km po zelené. Před Fryšavským kopcem odbočíme mírně doprava na zpevněnou cestu, po které neurazíme ani 400 m a staneme u rozcestníku Pod Fryšavským kopcem. Zde načerpáme síly na poslední 3 km pochodu po modré značce, která nás zavede zpět do Cikháje.
Délka trasy
:
Cikháj – Devět skal: 7 km
Devět skal – Cikháj: 12 km

Komentáře

Váš komentář článku...

Zadejte vaše jméno
Zadejte váš email
Zadejte komentář
ARCHIV ZPRÁV
čt 02.02.2017 16:25




0 +
 

Hlavní zprávy