Dočasné komunikace pro dostavbu Dukovan

Dostavba jaderného zdroje v Dukovanech si vyžádá zavedení dočasných komunikací pro efektivní provedení stavby. Bude nutné zvýšit zatížitelnost mostu u Golčova Jeníkova a založit dočasnou mimoúrovňovou komunikaci u Štoků.

uniweb weby

Nový rozvoj vyžaduje nová řešení, a to očividně platí i pro dostavbu jaderného zdroje v Dukovanech. Na tomto rozsáhlém projektu se již nějaký čas pracuje, a nyní bylo oznámeno, že bude potřeba zavést dočasné komunikace, aby bylo možné stavbu provést co nejefektivněji. Důvod úpravy má být jiný plán zatížitelnosti mostu, který překonává Vohančický potok u Golčova Jeníkova, na hlavní silnici I/38.

Podle vyjádření hejtmana Kraje Vysočina, Vítězslava Schreka, bude nejprve nutné zvýšit zatížitelnost mostu u Golčova Jeníkova a následně založit dočasnou mimoúrovňovou komunikaci u Štoků. Tato dočasná komunikace bude sloužit jako objížďka mostu na silnici I/38. Dalším místem, kde bude nutné dočasně řešit dopravu, je průjezd u Měšína, který umožní obejit podjezd na dálnici D1.

Kromě toho ještě hejtman zmínil provizorní komunikaci u Velkého Beranova, která umožní obejit mimoúrovňovou křižovatku. Součást této křižovatky je i most převádějící D1 přes silnici II/353 v katastru Rytířska. Při realizaci projektu dostavby jaderného zdroje se tedy budou muset objíždět mosty, a to nikoli jen u Golčova Jeníkova, ale i na dalších místech.

Náklady na aktualizaci Zásad by měly být hrazeny z rozpočtu resortu dopravy. Kraj Vysočina se na dostavbu jaderného zdroje v Dukovanech připravuje dlouhodobě, mimo jiné modernizací některých úseků silnic a také stavbou obchvatů. Hejtman Schrek zmínil, že již letos se začne se stavbou další části jihlavského obchvatu a obchvatu Brtnice, které budou financovány ze Státního fondu dopravní infrastruktury.

Stavba obchvatů na krajských silnicích se plánuje také v Zašovicích, Okříškách a Slavěticích. Tato řešení by měla přispět ke zlepšení dopravy v regionu a zároveň umožnit efektivní realizaci dostavby dukovanského jaderného zdroje. Společnost, která se na projektu podílí, tak bude mít dostatek času k vyřešení všech dočasných komunikací nutných pro dokončení stavby.



Komentáře

Váš komentář článku...

Zadejte vaše jméno
Zadejte váš email
Zadejte komentář

Hlavní zprávy