Jak vybrat stropní svítidla?

Správné osvětlení má pro každou místnost zásadní význam. Pokud je místnost osvětlená špatně, vždy to vede k problémům jako je nižší pracovní výkonnost či předčasná únava. Je také na místě podotknout, že špatné osvětlení nemusí vždy nutně znamenat osvětlení nedostatečné, stejně špatná je totiž místnost přesvícená. A mluvíme-li o osvětlení, nelze začít jinde než u stropního osvětlení. To je totiž v naprosté většině případů tím hlavním osvětlením v místnosti. O to je jeho výběr důležitější. Jak ted

uniweb weby

Kam světla vybíráte?

Typ místnosti, ke bude vybírané světlo umístěno, je zásadním parametrem. Různé typy světla působí na lidské tělo různě a je tak třeba je volit podle činností, které jsou v té či oné místnosti dominantní. Pro obývací pokoje, kde se rodina schází ke společnému trávení času, je vhodné teplé bílé světlo, které vytváří příjemnou atmosféru útulnosti. Stejné světlo je vhodné i pro ložnici nebo dětské pokoje. Naopak pracovny, ale také garáž nebo koupelna, kde se věnujeme konkrétním činnostem, na které potřebujeme dobře vidět, je vhodnější světlo na pomezí kategorií studené nebo tzv. denní bílé světlo.

Jaký výkon volit?

Při výběru konkrétních svítidel, resp. žárovek, kterými je osadíme, nám jde o jejich svítivost, tj. množství světla, které produkují. Svítivost se udává v lumenech a čím větší, tím poskytují samozřejmě více světla. Víceméně stejně dobře se lze nicméně orientovat podle udávaného výkonu ve wattech. Platí, že čím vyšší výkon, tím vyšší svítivost. Pozor ale na to, že srovnávat jednotlivé zdroje světla podle výkonu lze pouze v rámci jednoho typu svítidla, např. halogenové žárovky, LED žárovky apod.Instalovaný výkon osvětlení by měl odpovídat ploše místnosti. Opět lze použít jako srovnávací veličinu udávaný výkon, v takovém případě ale logicky opět záleží na typu světelného zdroje. U LED žárovek se udává ideální výkon v rozmezí od 1 W na metr čtvereční plochy v předsíni, až po 5 W na metr čtvereční plochy v případě koupelen či kuchyně.

Bezpečnost a spolehlivost

Pokud je výběr osvětlení součástí stavby nebo významnější rekonstrukce zahrnující i elektroinstalaci, je nutné zamyslet se i na celkovém zařazení osvětlení do elektrických rozvodů. Při návrhu osvětlení a montáž stropních svítidel je třeba dbát na instalaci odpovídajících ochranných prvků, které poskytují ochranu proti zkratu, přetížení či z nich plynoucího požáru nebo zranění.

Vypínací schopnost jističe musí být vyšší než předpokládaný zkratový proud. Jištění je proto třeba volit vždy tak, aby byla zajištěna absolutní ochrana, zároveň musí být ale zajištěna provozní spolehlivost. Špatně zvolený jistič by mohl způsobovat nechtěné vypínání způsobené nárazovým proudem při zapínání. Jističe 10kA s vhodným jmenovitým proudem jsou častou volbou pro domovní aplikace.

Typ svítidla

Až doposud jsme řešili výběr svítidel spíše z pohledu vlastního zdroje světla, tj. žárovky. Důležitá je však i podoba svítidla jako takového. Obecně platí, že klasické lustry osvětlují rovnoměrně celou místnost a do některých interiérů se hodí designově. Pro to, aby osvítily velký prostor, ale potřebují poměrně vysoký strop. Na druhou stranu bodová světla poskytují jasné a přímé světlo namířené do menšího prostoru, samozřejmě za cenu nerovnoměrného osvícení místnosti.Bodová světla mohou být součástí lustru – v takovém případě jdou většinou dobře polohovat a směrovat – anebo mohou být zapuštěna ve stropním podhledu. Do koupelen, kuchyní nebo předsíní se tento typ osvětlení designově hodí většinou velmi dobře a často je využíván i v ložnicích. Je však třeba počítat s náročnější montáží, která musí zahrnovat i montáž podhledu.

Zdroj obrázku 1: Lifestyle Travel Photo / Shutterstock.com
Zdroj obrázku 2: FotoHelin / Shutterstock.com

Fotogalerie
Autor: REGIONVYSOCINA.CZ Článek může obsahovat komerční sdělení.


Komentáře

Váš komentář článku...

Zadejte vaše jméno
Zadejte váš email
Zadejte komentář

Další články z rubriky


Hlavní zprávy