Nové koleje pro Vysokou školu polytechnickou Jihlava

Vysoká škola polytechnická v Jihlavě (VŠPJ) plánuje stavbu nových kolejí s cílem posílit statut města jako univerzitního centra. Nové a moderní ubytování pro studenty, podpořené Kraje Vysočina, by mělo přilákat více studentů a napomoci rozvoji Jihlavy.

uniweb weby

Vysoká škola polytechnická v Jihlavě (VŠPJ) se připravuje na výstavbu nových vysokoškolských kolejí. Díky novému a modernímu studentskému bydlení by se město mělo posunout směrem ke statutu univerzitního města a přilákat více studentů. Navíc zlepšené ubytování, ve spolupráci s finanční podporou Kraje Vysočina, může přinést i další pozitivní aspekty pro celkový rozvoj Jihlavy.

Podle Zdeňka Horáka, rektora VŠPJ, je škola již připravena na výstavbu: 'Máme připravený projekt, platné stavební povolení a významnou finanční podporu Kraje Vysočina i města. Zároveň jsme získali dotaci od ministerstva školství. V tuto chvíli připravujeme výběrové řízení na zhotovitele stavby, které bychom chtěli vyhlásit na přelomu dubna a května. Pokud všechno půjde dobře, na konci roku by dodavatel mohl začít stavět.'

Vysoká škola polytechnická je jedinou vysokou školou na Vysočině a letos slaví dvacet let od svého založení. Avšak stále ji chybí vlastní velké koleje. Nově vzniklé ubytovny by měly poskytnout další kapacitu pro ubytování až 200 studentů, čímž by se mělo zvýšit celkové množství míst na 337 lůžek. Kvalita bydlení by měla být nesrovnatelně vyšší, než jaká je v současnosti dostupná.

Stavba nových kolejí počítá se zelenou fasádou s popínacími rostlinami na bočních konstrukcích, parkovištěm a zachováním přilehlého parku pro veřejnost. Prostor pro výstavbu se nachází v blízkosti školy, mezi autobusovým nádražím, soudem a ulicemi Tyršova a Fritzova. Projekt finančně podporuje krajský úřad, město Jihlava i ministerstvo školství, přičemž jeho celková cena je odhadována na 300 milionů korun.

V průběhu stavebního řízení musel investor zapojit do řešení námitky některých sousedů, kteří měli obavy mimo jiné z výšky budovy, hlučnosti či zastínění. Nicméně, dle rektora Horáka, již byly všechny problémy vyřešeny a stavební povolení nabylo právní moci.

Primátor města Jihlavy, Petr Ryška (ODS), uvádí, že nové koleje mohou přinést řadu pozitivních dopadů pro město: 'Chceme podporou výstavby kolejí podpořit i rozvoj centra města. Jsem přesvědčen, že když bude v centru Jihlavy bydlet dalších dvě stě chytrých mladých lidí, určitě to městu přinese prospěch.'

I krajský radní pro školství, Jan Běžělá (Piráti), je přesvědčen, že nové koleje přinesou městu pozitivní změnu: 'Ve chvíli, kdy budou koleje dostupnější, budou tu studenti zůstávat a Jihlava bude působit daleko víc jako studentské město. Tím, že studenti budou chtít ve městě trávit svůj studentský život, projeví se to pozitivně například i z hlediska tržeb pohostinství a v dalších službách. Obecně to může mít velice pozitivní vliv na charakter města jako celku.'



Komentáře

Váš komentář článku...

Zadejte vaše jméno
Zadejte váš email
Zadejte komentář

Hlavní zprávy