Nový parkovací dům u nemocnice Jihlava přinese 400 míst

Jihlavská nemocnice plánuje postavit parkovací dům s kapacitou 400 míst. Stavba začne v roce 2025 a první řidiči by jej mohli využívat v roce 2026. Projekt má stát 400 milionů korun a má ulehčit současným problémům s parkováním u nemocnice.

uniweb weby

Věřte nebo ne, skončí fronty aut před závorou. Komu to také nebylo povědomé? Problémy s parkováním u jihlavské nemocnice jsou notoricky známé. Paní Ivana z Jihlavy popisuje svou parkovací strategii: často se musí dopravovat s otcem na kontroly do nemocnice a každá návštěva je logistickou výzvou. Větry se však mění: místní nemocnice plánuje postavit parkovací dům, který by mohl vyřešit tyto trvalé potíže.

Mnozí řidiči jsou nuceni nechat své vozidlo kdekoli to jenom jde, což vede ke komplikacím pro samotnou nemocnici. Vjezdy do zakázaných zón a místa, která jsou nezbytná pro záchranky, sanitky a zásobování, jsou často blokována. Monika Zachrlová, tisková mluvčí nemocnice, uvádí, že opakovaně musela řešit odtahování vozidel.

S uvedenými problémy se však brzy skoncuje. Kraj Vysočina chystá začátkem pátého roku stavět v nemocničním areálu nový parkovací dům s kapacitou 400 míst. První řidiči by mohli začít využívat tyto nové kapacity již začátkem roku 2026. Parkovací dům bude součástí nového pavilonu geriatrie.

Investiční náklady na obě stavby jsou odhadovány na 1,9 miliardy korun, přičemž parkovací dům by měl stát 400 milionů. Podle krajinného radního Karla Janouška, stavba parkovacího domu přinese ulevu řidičům, kterých je mnoho a parkovacích míst je málo.

Alexander Filip, ředitel jihlavské nemocnice, pokračuje v popisu: 'V současné chvíli vede Kraj Vysočina stavební řízení na stavebním úřadu. Projekt pro stavební povolení je již hotov a následovat bude dokončení prováděcího projektu a soutěžení dodavatele'. Pokud vše půjde podle plánu, k dispozici by mělo být stavební povolení začátkem července.

Před výstavbou parkovacího domu vzniknou pro návštěvníky nemocnice dvě nové parkovací plochy. Po dokončení stavby bude jihlavská nemocnice disponovat tisícem parkovacích míst. Navíc, místní krajské ředitelství Policie ČR také plánuje stavbu nového parkovacího domu, což ještě více uleví problematice parkování v dané lokalitě.



Komentáře

Váš komentář článku...

Zadejte vaše jméno
Zadejte váš email
Zadejte komentář

Hlavní zprávy