Obnovené hodiny Katedrály sv. Kateřiny opět odbíjejí

Historické hodiny v kostele sv. Kateřiny v Havlíčkově Brodě opět fungují po dlouhé době nečinnosti. Rekonstrukce byla dokončena v roce 2018, ale až nyní za panují ideální podmínky pro jejich zprovoznění. Celkové náklady na obnovu činí 225 000 Kč.

uniweb weby

Dlouhé roky nečinnosti skončily: historické hodiny v kostele svaté Kateřiny v Havlíčkově Brodě jsou opět v chodu. Návrat k životu přišel po proběhlé rekonstrukci, která byla ukončena v roce 2018. Od té doby však hodiny nebyly vidět pod ptačím hnízdem, jak potvrdil předseda spolku Vět Vodrůka. „Není možné zjistit přesnou dobu, kdy hodiny přestaly fungovat. Už dlouhou dobu předtím než byla věž zbourána v roce 2018, přestaly pracovat' řekl Vodrůka.

Díky usilovné práci a podpoře farnosti, města a dárců ve veřejné sbírce, došlo k restauračnímu procesu hodin, které nyní září novotou. Ciferníky i ručičky byly restaurovány a pozlaceny, a následně byl instalován nový strojek a finální instalace včetně cymbálu. „Je to báječný pocit. Hodiny po tolika letech opět fungují,' sdělil spokojeně Vodrůka.

Kostel svaté Kateřiny, kam byly hodiny opět umístěny, je jedním z nejstarších historických památek v Havlíčkůvě Brodě. Původem ze 13. století, kostel byl dříve domovem pro horníky na předměstí u mostu přes řeku Sázavu. Kostel však trpí několika problémy, včetně značného poškození způsobeného dopravou a vlhkostí z blízké řeky.

Rekonstruované hodiny jsou nyní napojeny na satelit a ukazují přesný čas. Kromě toho se automaticky přizpůsobují zimní a letní době a odbíjejí každou celou hodinu od sedmi hodin ráno do deseti hodin večer. V noci zůstávají tiché, aby nevzbudily okolí.

„Po mnoha letech opět bijí na určený cymbál. V minulosti, když hodiny náhodou fungovaly, odbíjely celou hodinu na historický zvon, který pro to nebyl předurčen' připomněl Vodrůka jednu ze zajímavostí. Po rekonstrukci budou finální náklady na obnovu hodin činit zhruba 225 000 Kč, z toho 145 000 Kč bylo získáno prostřednictvím veřejné sbírky organizované Spolkem Epigram.

Rekonstruované okolí kostela si v blízké budoucnosti vyžádá další úpravy. Plánované je vyměnění posledních dvou oken, pokládka modřínových šindelů na nedávno dokončenou střechu a rekonstrukce omítky. Ale záchrana památky ještě není u konce, další úkoly na obnovu čekají v interiéru kostela.



Komentáře

Váš komentář článku...

Zadejte vaše jméno
Zadejte váš email
Zadejte komentář

Hlavní zprávy