Podvodník z Jihlavy způsobil škodu 90 milionů korun

10. října 2023 soud rozhodl o případu muže podvodem připravivšího téměř 160 osob o 90 mil. Kč. Muž se plně doznal, jeho rozhodnutí je zatím nepravomocné. Soud kromě vězení uložil zákaz obchodní činnosti na 10 let.

uniweb weby

Dne 10. října 2023 soud rozhodl o případu muže, který během let 1994 až 2004 podvedl téměř 160 osob a připravil je o značný objem peněz dosahující cca 90 milionů korun. Peníze přijímal s úmyslem je zhodnotit, ale nakonec je použil pro své vlastní potřeby. Po zadržení v uplynulém roce přiznal, že mu z nabýtých peněz nezbylo nic.

Jak uvádí mluvčí policie Jan Rybanský, poté, co si muž půjčil velkou část peněz a nedostal je zpět, musel se vrátit do práce. Tento jedinec, jenž patří mezi nejhledanější osoby v České republice, se plně doznal svých činů.

Soud případ opětovně posuzoval a jeho rozhodnutí je dosud nepravomocné. Strany si vyhradily lhůtu pro možné odvolání. Předsedkyně senátu Jaroslava Bartošová uvedla, že byla zohledněna skutečnost přiznání viny obžalovaného, která ušetřila rozsah důkazního řízení.

Nicméně, důležitým faktorem je i to, že mnoho poškozených již zemřelo a v mnoha případech nebylo jasné, kdo z dědiců může nárokovat vzniklou škodu. V případech, kdy to bylo možné, má muž škodu nahradit. Poté byla škoda odkázána na soudní řízení ve věcech občanskoprávních.

Kromě trestu vězení soud muži také uložil desetiletý trest zákazu obchodnické činnosti. Podle předsedkyně Bartošové způsobil obžalovaný škodu ve výši 88,6 milionů korun.

Jedná se o závažný trestný čin, který ukazuje na nezákonnou podnikatelskou činnost. Kriminalisté se dozvěděli více informací o průběhu případu během vyšetřování jiné osoby. Objevením tohoto muže, který používal několik falešných identit, policie získala více pochopení o rozsahu jeho činnosti.



Komentáře

Váš komentář článku...

Zadejte vaše jméno
Zadejte váš email
Zadejte komentář

Hlavní zprávy