Zápis do registru dárců kostní dřeně

V Jihlavě se během jediného dne zapsalo 77 nových dárců kostní dřeně do registru. Akce "Nábor hrdinů" byla organizována ve spolupráci s Českým rozhlasem. Seriál Smysl pro tumor zvýšil zájem o vstup do registru dárců kostní dřeně.

uniweb weby

Ve středu 77 nových dárců kostní dřeně se do registru zapsalo během jediného dne v Jihlavě, což představuje mimořádný úspěch pro potenciální záchranu životů pacientů trpících leukemií a dalšími onemocněními. Zájemci ze širokého okolí se sešli v akci s názvem 'Nábor hrdinů', kde měli možnost připojit se k dárcům kostní dřeně a tím pomoci těm, kteří to nejvíce potřebují.

Akce byla zorganizována ve spolupráci s Českým rozhlasem a zúčastněných zájemců bylo tolik, že bylo nutné prodloužit její trvání o několik hodin. Mezi zájemci o zapsání do registru dárců byli nejen lidé z Jihlavy, ale i z okolních měst, jako například dvojice sester z Telče, které inspiroval seriál Smysl pro tumor. Seriál měl velký vliv na zvýšení povědomí o dárcovství kostní dřeně a zájemců o zápis do registru dárců.

Věra Šilerová, koordinátorka náboru dárců, potvrdila, že seriál Smysl pro tumor zvýšil zájem o vstup do registru dárců kostní dřeně: 'Od toho seriálu jsme zaznamenali zvýšený zájem o vstup do registru dárců kostní dřeně. Řekla bych, že je to i z toho důvodu, že lidé pochopili tu myšlenku, o co tam jde a dostala se k nim ta informace.'

Za účelem zápisu do registru dárců se zájemci podrobili jednoduchému testu, kdy se z jejich ústní dutiny sebral vzorek slin a následně byl vložen do obálky. Potenciální dárci musí splňovat určité podmínky, aby byli zapsáni do registru – měli by být v dobrém zdravotním stavu, nesmí trvale užívat léky a musí mít minimálně 50 kilogramů. Většina registrů preferuje dárce do věku 35 až 40 let.

Nábor hrdinů v Jihlavě se konal poprvé po čtyřech letech a tentokrát se přihlásilo 120 lidí, kteří se stali potenciálními dárci kostní dřeně. Úspěšná akce přispěla nejen ke zvýšení počtu dárců, ale i k šíření povědomí o důležitosti dárcovství kostní dřeně v České republice.



Komentáře

Váš komentář článku...

Zadejte vaše jméno
Zadejte váš email
Zadejte komentář

Hlavní zprávy