Zubštejn vstupuje do nové éry

Národní památka hrad Zubštejn čelí potížím, když se jedna ze stěn hroutí. Oprava je nezbytná jak z estetických, tak z bezpečnostních důvodů. Letošní opravy zahrnují zpevňování kamenů a zajištění zdiva, zatímco celková oprava proběhne příští rok. Hrad hostí populární festival historického šermu, který letos oslaví své dvacáté výročí.

uniweb weby

Na překrásném hradě Zubštejn, nacházejícím se nad obcí Pivonice v okrese Žďár nad Sázavou, se v poslední době objevil jeden znepokojující jev. Dochází zde k borcení zdi, která je dlouhodobě ohrožena nepříznivým počasím a opotřebením v důsledku stáří. Místostarosta Bystřice nad Pernštejnem, Emil Ondra, zdůraznil, že stěna byla naposledy opravována před dvaceti lety, a je tedy nevyhnutelné se do její rekonstrukce pustit znovu.

Vzhledem k tomu, že se v těsné blízkosti hroutící se stěny nachází hradní ochoz, je oprava nezbytná nejen z estetických důvodů, ale i z hlediska bezpečnosti návštěvníků. Plán oprav pro tento rok zahrnuje pouze zpevňování uvolněných kamenů a zajištění opatření proti dalšímu rozrušování zdiva, zatímco plánovaná celková oprava se uskuteční v budoucím roce.

Podle místostarosty půjde o náročnou a finančně nákladnou akci. Před dvaceti lety stála podobná oprava kolem pěti milionů korun. Pro letošní rok je v rozpočtu města vyhrazeno pro údržbu Zubštejna pouze 700 tisíc korun. Město Bystřice je sice majitelem tohoto historického skvostu, ale nevybírá za vstupy žádné vstupné a na hradě také není žádný správce.

Radnice památku pronajímá soukromým zájemcům pro konání různých akcí. Na Zubštejně se již tradičně koná Festival historického šermu, hudby a tance, který letos oslaví své dvacáté výročí a přinese příliš zajímavý program. Koná se zde od 13. do 14. července. Organizátoři festivalu, skupina historického šermu Alternus, připravili množství zajímavých atrakcí, včetně novinky v podobě ukázek výcviku koní.

Navzdory skutečnosti, že vstup s koňmi na hrad není běžně povolen, městostarosta Emil Ondra uvedl, že radnice vyhověla žádosti organizátorů. Miroslav Hlinský, vedoucí skupiny Alternus, při té příležitosti nadšeně prohlásil, že se konečně podařilo naplnit jeho dlouholetý sen o přítomnosti koní na festivalu.

Festival historického šermu, hudby a tance na Zubštejně láká každý rok tisíce návštěvníků, kteří si mohou prohlédnout tradiční šermíře, dobové tanečnice, hudebníky, fakíry a trhovce. Vstupné na festival je dobrovolné, a tak přesná čísla o návštěvnosti nejsou k dispozici, ale zájem o tuto akci pravidelně zůstává velký.



Komentáře

Váš komentář článku...

Zadejte vaše jméno
Zadejte váš email
Zadejte komentář

Další články z rubriky


Hlavní zprávy