2. ročník festivalu Varhanní Vysočina nabídne 5 koncertů napříč generacemi

Druhý ročník festivalu Varhanní Vysočina představí během svých koncertů různé generace varhaníků z České republiky, ale také ze Slovenska a Ukrajiny. Koncerty se uskuteční v Polné, Želivě, Obyčtově, Moravských Budějovicích, Humpolci a Jihlavě. Pořadatelem festivalu je spolek Život pro varhany, záštitu nad celou akcí převzal hejtman Kraje Vysočina Vítězslav Schrek.

uniweb weby

Cílem festivalu je představit zajímavé varhany a místa Kraje Vysočina. Festival vznikl z iniciativy studentů Hudební a taneční fakulty Akademie múzických umění v Praze, varhaníků Alfreda Habermanna a Lukáše Dvořáka, kteří pocházejí z Vysočiny. „Během letošního ročníku se můžete těšit na různé generace varhaníků, kteří představí zajímavé nástroje napříč celým krajem. Zahrají na krásné barokní varhany, romantické nástroje ale i novostavby v univerzálnějším duchu.“ uvádí ředitel festivalu Alfred Habermann.

Zahajovací koncert festivalu, který nese název – stejně jako celý ročník – „Napříč generacemi“, se uskuteční v neděli 18. září v 16 hodin v kostele Nanebevzetí Panny Marie v Polné. Varhaník a pedagog Hudební a taneční fakulty Akademie múzických umění v Praze Jaroslav Tůma představí publiku program složený z děl rodiny Bachů, Muffatů nebo Leopolda Koželuha.

Další koncert se uskuteční v klášterním kostele Narození Panny Marie v Želivě v neděli 25. září v 17 hodin. Interpretkou bude varhanice Tetiana Tishchenko, studentka Hudební a taneční fakulty Akademie múzických umění v Praze, která pochází ze Zakarpatské Ukrajiny, partnerského regionu Kraje Vysočina. Ve svém programu nazvaném „Kyrie eleison“ představí převážně skladby českých a ukrajinských skladatelů.

V kostele Navštívení Panny Marie v Obyčtově se v neděli 2. října od 17 hodin
uskuteční koncert „Napříč Evropou“, na kterém se představí mladý varhaník Juraj Křemen, který pochází ze Slovenska. V současné době je však studentem HAMU v Praze. Zazní skladby Louise Marchanda, Georga Muffata, českého skladatele Josefa Ferdinanda Norberta Segera, Dietricha Buxtehudeho a Felixe Mendelssohna Bartholdyho. Juraj Křemen představí také svoji improvizaci.

Reprezentant nejstarší generace varhaníků Jan Hora vystoupí ve svých rodných Moravských Budějovicích, v tamním kostele sv. Jiljí. V neděli 9. října v 17 hodin představí program s názvem „Tradice a vlastenectví“ složený z děl skladatelů Johanna Sebastiana Bacha, Leopolda Zvonaře, Josefa Bohuslava Foerstera a Jiřího Temla..

Na závěrečném koncertě v neděli 16. října v 16 hodin vystoupí varhaník Přemysl Kšica společně s trumpetistou Miroslavem Smrčkou. V kostele sv. Mikuláše v Humpolci zahrají program s názvem „Umění improvizace“. Jak už koncert napovídá, koncert bude složen z velké části z improvizací. Dále zazní skladby Giuseppe Torelliho, Johanna Sebastiana Bacha, Georga Phillipa Telemanna.

Mimořádným koncertem festivalu bude benefiční koncert
, na jehož programu bude Requiem od Wolfganga Amadea Mozarta. V tomto jedinečném díle se představí sólisté a stálí hosté Národního divadla v Praze Markéta Klaudová, Michaela Zajmi, Ondřej Holub a Jiří Miroslav Procházka za doprovodu Malého evropského orchestru a Pěveckého sdružení Campanula Jihlava pod taktovkou dirigenta Josefa Popelky ml. Výtěžek tohoto koncertu věnujeme na opravu varhan do Vysokých Studnic.

Vstupné na všechny varhanní koncerty je dobrovolné. Na mimořádný koncert (Requiem) je jednotné vstupné 290 Kč
.

Více informací a kontakt:
www.zivotprovarhany.cz

Foto: archiv umělců, festivalu Varhanní Vysočina, foto Želiv zdroj: www.zeliv.eu/akce/
Zdroj textu: Tisková zpráva ZivotProVarhany.cz

Fotogalerie

Komentáře

Váš komentář článku...

Zadejte vaše jméno
Zadejte váš email
Zadejte komentář

Hlavní zprávy