Děti a rodiče z charitního Klubíčka poznávali svůj původ

V rámci projektu jihlavské Charity s názvem Společně a úspěšně v Jihlavě uskutečnilo Klubíčko - Sociálně aktivizační služby pro rodiny s dětmi vzdělávací výjezd pro rodiče a děti. Cílem cesty bylo Muzeum romské kultury v Brně.

uniweb weby

Muzeum romské kultury bylo založeno v roce 1991 s iniciativy romských intelektuálů jako nevládní nezisková organizace. A od roku 2005 je státní příspěvkovou organizací Ministerstva kultury ČR.

„Muzeum nabízí program nejen pro dospělé, ale i pro děti, čehož jsme využili. Rodiče měli tak možnost prohlédnout si expozice s výkladem průvodkyně v poklidné atmosféře. Program pro děti byl naopak uskutečněn formou zážitku. Děti měly možnost vyzkoušet si tradiční romské kostýmy, zatančit si na romskou hudbu nebo se naučit jednoduchá romská slovíčka,“ upřesňuje sociální pracovnice Kristýna Gabrlíkova.

V muzeu byly k nahlédnutí expozice fotografa Nihada Nino Pušija, který žije v Berlíně a potuluje se mezi různými státy a kulturami. Více než 20 let používá své fotografie k dokumentování situace Romů z bývalé Jugoslávie coby nežádoucích uprchlíků před balkánskou válkou.

„Další expozice byla s tématem Příběh Romů. Takto nám byly přiblíženy dějiny Romů. Od jejich předků ve starověké Indii, přes příchod Romů do Evropy v 11. století, až po události druhé světové války a současnost,“ dodává Kristýna Gabrlíková. „Prohlídka se nám moc líbila. Nejvíce jsme si užili při zkoušení romských kostýmů a paruky,“ popisuje zážitek jedna z maminek.

 

Fotogalerie

Komentáře

Váš komentář článku...

Zadejte vaše jméno
Zadejte váš email
Zadejte komentář
ARCHIV ZPRÁV
čt 27.07.2017 08:32




0 +
 

Hlavní zprávy