Kluci z týmu Gastroakademie Vysočina zazářili na Veveří

Kulinářské klání s názvem Steak jako Brno, které se v sobotu 24. června konalo na hradě Veveří nedaleko Brna v rámci Svatojánského festivalu, ovládl tým z Vysočiny. Soutěžili dva žáci z Obchodní akademie a Hotelové školy Havlíčkův Brod a jejich kolega z Obchodní akademie, Střední zdravotnické školy a Střední odborné školy služeb Jihlava, na které dohlížel a vedl kapitán a zároveň odborný vyučující kuchařského oboru v Jihlavě Libor Homolka.

uniweb weby

Úkolem mladých kuchařů bylo na grilu připravit porci hovězí svíčkové, vepřové krkovice a rybu – mečouna. Způsob přípravy i jednotlivé ingredience byly zcela v režii soutěžících, až na jednu ingredienci, kterou každý z týmů losoval – vysočinský tým vařil navíc z ananasu. Kapitán týmu Libor Homolka mohl jen poradit nebo upozornit na možnou vznikající chybu. Jeho přesné a profesionální pokyny byly pro celý tým klíčem k úspěchu. „Kvalita připraveného masa, které bylo hlavním tématem soutěže, byla na vynikající úrovni. Chválou nešetřila odborná ani laická část poroty, složená z gastroodborníků z Česka, Slovenska, Maďarska a Španělska a z významných osobností společenského života,“ uvedl ředitel OA, SZŠ a SOŠS Jihlava Libor Fasora s tím, že finální pokrmy hodnotili vítězové jedné z řad soutěže Masterchef, muzikáloví zpěváci, ale také radní Kraje Vysočina Jana Fialová.

Nakonec se všichni shodli na vítězích z Vysočiny, kteří si vyvařili kulinářské speciality, profesionální nože nebo poukaz na somelierskou výuku. Hlavní cenou byla 50% sleva na pořízení nového konvektomatu, která představuje úsporu několika desítek tisíc korun. Druzí skončilo silné družstvo Kuliner Brno.

K úspěchu týmu z Vysočiny vedla důkladná příprava. Žáci v čele s kapitánem nenechali nic náhodě, scházeli se v učebně odborného výcviku na jihlavské střední škole a postupně zkoušeli jednotlivé varianty pokrmů. „Znamenalo to připravit tým nejen na tři odlišné druhy masa, ale také sestavit porce na talíři tak, aby chutnaly, ladily, a ještě navíc i dobře vypadaly. A protože vše bylo striktně ohraničeno časovým limitem 45 minut, měli jsme vše odzkoušené do nejmenších detailů,“ prozradil Libor Homolka. 

Žáci krajských středních škol a zároveň účastníci krajské Gastroakademie potvrdili, že projekt funguje. „Spolupráce s restauracemi je oboustranně úspěšná a vzdělávání žáků probíhá jak v restauracích, tak i formou odborných seminářů, které lektorují přímo kuchaři spolupracujících restaurací. Navíc celý projekt se od začátku října 2017 rozroste, protože se zapojí žáci nových druhých ročníků,“ pochvaluje si ředitel Libor Fasora.

Fotogalerie

Komentáře

Váš komentář článku...

Zadejte vaše jméno
Zadejte váš email
Zadejte komentář

Hlavní zprávy