Okolí řeky Sázavy je opět vyčištěné

Osmý ročník akce Čistá řeka Sázava na Vysočině se uskuteční v první dubnovém týdnu také na řadě míst Vysočiny, do akce se zapojily stovky dobrovolníků. Letošnímu ročníku počasí příliš nepřálo.

uniweb weby

„Na sobotní čištění se naštěstí počasí trochu vybralo a chvílemi svítilo dobrovolníkům k práci i sluníčko. Naši dobrovolníci (všichni bez výjimky od nejmladších po nejstarší) jsou vždy dobře připraveni a s úsměvem zvládají chodit podél břehu, sbírat odpadky i z lodí a občas se popasovat i s velkými kusy odpadu,“ přiblížila za organizátory Karolína Ortová z pořádající společnosti Královská stezka, o. p. s. Podle jejích slov se snažili zabezpečit pro dobrovolníky alespoň pláštěnky, termosky s čajem, na studené ruce pomohly pracovní rukavice a na tělo šortky či tričko. 

„Všichni dobrovolníci se pouštěli do práce s radostí a jako každý rok i letos nacházeli „poklady“, které v přírodě zanechal člověk: dopravní cedule, stavební materiál, dětské hračky, pánské i dámské spodní prádlo, pneumatiky, zahrádkářské hadice těžko uvěřitelných délek, past na zvěř a nesčetné množství plastových obalů od lahví a hygienických potřeb. Naštěstí můžeme říci, že díky každoroční aktivitě je odpadu méně, na čemž se shodují i dobrovolníci a místní obyvatelé,“ dodala Pavlína Nermutová ze společnosti Královská stezka, o. p. s.

Na akci se vedle dobrovolníků podíleli i partneři a sponzoři, v letošním roce se navýšil i počet škol, které šly čistit, a tak se počet dobrovolníků zastavil na čísle 580. „Každý, kdo přidal ruku k dílu, si zaslouží uznání a pochvalu, neboť tím dává najevo, že mu není lhostejné to, jak vypadá okolí, ve kterém žije. Cílem akce není pouze vyčistit řeku Sázavu, ale prostřednictvím dětí a mládeže rozvíjet myšlenku podpory ekologie a zdravého životního prostředí.

Po dobře odvedené práci si každý zaslouží odměnu. Proto bylo pro nejmenší připraveno na sobotní odpoledne promítání animované pohádky a pro dospělé na večer velký vodácký bál v sokolovně v Okrouhlici. K tanci a poslechu hrála kapela WorWani, která s osazenstvem sálu vydržela o poznání déle, než se předpokládalo a patří jim za to velký dík,“ uzavřela Pavlína Nermutová.



Komentáře

Váš komentář článku...

Zadejte vaše jméno
Zadejte váš email
Zadejte komentář

Hlavní zprávy