Osmým českým Národním geoparkem je Geopark Vysočina

Na Vysočině máme osmý Národní geopark v Česku. Certifikát od ministra životního prostředí Richarda Brabce převzal v pondělí odpoledne v Konírně Státního zámku Telč předseda svazku Mikroregion Telčsko a Roman Fabeš.

uniweb weby

Geopark Vysočina se skládá z přibližně 180 kilometrů čtverečních. Na území převážně Jihlavska najdeme významné geologické jevy, jakými jsou kamenné moře u zříceniny hradu Štamberk nebo lomy s mrákotínskou žulou. Symbol nového národního geoparku pak představuje Míchova skála poblíž vrchu Javořice. Navíc se turisti můžou těšit na připravovaná lákadla. Do budoucna má na Javořici vyrůst nová rozhledna, v oblasti m vzniknout interaktivní středisko a vysočinští se prý budou moci projít i stezkou v korunách stromů poblíž hradu Roštejn.


Mezi současných osm národních geoparků České republiky patří ještě Železné hory, které zasahují do Kraje Vysočina v oblasti Havlíčkobrodska, jejich zásadní část se ale nachází na Pardubicku. O udělení statusu geopark rozhoduje Rada národních geoparků ČR. Titul národní geopark České republiky uděluje na čtyři roky, poté posuzuje vývoj oblasti v naplňování Charty národních geoparků a při splnění podmínek může certifikaci prodloužit. 

Geopark je označení pro geologicky cenné území, kde se místní obyvatelé ve spolupráci se státními, neziskovými i soukromými organizacemi podílejí na aktivitách podporujících rozvoj oblasti i zvyšování návštěvnosti a vzdělanosti.


Fotogalerie

Komentáře

Váš komentář článku...

Zadejte vaše jméno
Zadejte váš email
Zadejte komentář

Hlavní zprávy