Počet nehod na Vysočině roste, figurují v nich hlavně motorkáři

I když se v posledních měsících zdálo, že se svět prakticky zastavil, na silnicích to tak úplně nevypadalo. Někteří lidé i navzdory opatřením potřebovali jezdit do práce a na nákupy a navíc nastala sezóna motorkářů, kteří taktéž zaplnili silnice v hojném počtu. To přirozeně znamenalo nejen větší provoz, ale také narůstající počet dopravních nehod.

uniweb weby

V kraji Vysočina jenom v dubnu policisté přijeli k šestnácti dopravním nehodám, ve kterých figurovali motorkáři a z toho ve třinácti případech nehodu dokonce sami zavinili. Většinou skončili s lehkým zraněním, nicméně v jednom případě došlo k těžké újmě na zdraví a pro jednoho motorkáře havárie bohužel skončila úmrtím.

Celkový počet nehod, ke kterým na Vysočině došlo, činil 267. Znamená to tedy, že se motorkáři účastnili každé šestnácté nehody v tomto kraji. Úmrtnost je naštěstí v porovnání s celou republikou výrazně podprůměrná. Jak totiž ukazují data za rok 2018, ze všech obětí havárií, které za svou jízdu zaplatí životem, tvoří motorkáři celou šestinu.

Bezpečná jízda je základ

Mnohem tragičtější je však to, že ve 44 % případů jsou to právě řidiči motocyklů, kdo nehodu zaviní, a to zejména kvůli tomu, že podcení pravidla bezpečné jízdy. Hlavním faktorem je v tomto ohledu především nepřiměřená rychlost, která obvykle plyne z příliš velkého sebevědomí. Řada motorkářů se do rychlé jízdy doslova zamiluje a toto pouto se s každou jízdou ještě utužuje. Jenže když pak z křižovatky vyjede auto, na které se řítí obrovskou rychlostí, bohužel často nestačí zabrzdit.

Stejně tak je třeba jízdu přizpůsobit stavu vozovky - podcenění podmínek na silnici se pro motorkáře bohužel stává fatální, a to i když dodržují rychlost. Několik větších nerovností totiž úplně stačí k tomu, aby ztratili kontrolu nad motorkou a následně z ní sletěli dolů. Náraz v takových situacích lze výrazně zmírnit kvalitními ochrannými prostředky, mezi které patří přilba a motorkářské oblečení. I když se to nezdá, tyto prvky mnoha řidičům v kritických situacích zachránily život.

I byrokracie se počítá

Přestože motorkáři patří mezi nejzranitelnější účastníky provozu, jsou to i oni, kdo může zavinit nemalou škodu na zdraví i majetku. Pro takové případy je třeba mít sjednané pojištění motocyklu, tedy konkrétně povinné ručení, které takové výlohy pokryje. Jedná se o pojištění, které je ze zákona povinné, a tudíž bez něj nikdo nesmí na silnici vyrazit. Motorkáři si ale mohou vybrat, zda si zaplatí pouze sezónní nebo rovnou celoroční.

Cena povinného ručení se odvíjí od několika různých faktorů, mezi které patří model motorky, místo bydliště, zvolené limity pojistného plnění a také bonusy a malusy, což jsou plusové a mínusové body za chování řidiče na silnicích. Spořádanou jízdou tedy nepřispějete pouze tomu, že se na silnici budete cítit bezpečněji, ale také se vám podaří na pojištění ušetřit, takže zabijete dvě mouchy jednou ranou.

Autor: REGIONVYSOCINA.CZ Článek může obsahovat komerční sdělení.


Komentáře

Váš komentář článku...

Zadejte vaše jméno
Zadejte váš email
Zadejte komentář
ARCHIV ZPRÁV
po 22.06.2020 10:18



2 +
 

Hlavní zprávy