Průmyslový robot či cobot dokáže zvýšit efektivitu vaší výroby

Průmyslové roboty naleznete dnes prakticky ve všech odvětvích – od strojírenství až po výrobu nábytku. Jejich výhody jsou zcela zřejmé.

uniweb weby

Robot není nikdy nemocný, nestávkuje, nepožaduje zvýšení platu a pracuje naprosto precizně. Jejich používání dokáže tudíž výrobu většiny produktů zlevnit a zefektivnit. Pod pojmem průmyslový robot jsme si až donedávna mohli představit masivní stroj, kompletující například součástky automobilů. Pro menší firmy bylo většinou levnější najmout si zaměstnance. To se však pomalu mění. Na trh se dostávají menší flexibilní průmyslové roboty, pro které se ujal název cobot – neboli collaborative robot.

Cobot je mnohem přesnější než člověk

Na rozdíl od lidí jsou coboty velmi přesné – dokážou provádět činnost s přesností 0,1 mm a nikdy se nespletou. Pokud mu dáte za úkol například utahovat šroubky, budou všechny vždy utaženy naprosto stejně, což vašim výrobkům zajistí konzistentní kvalitu. Cobota je také velmi snadné naprogramovat pro jakoukoli činnost. Podstatou jeho činnosti je spolupráce. Tento malý a flexibilní průmyslový robot je navržen tak, aby spolupracoval s lidmi, nikoli aby je nahrazoval. Získáte v něm ideálního spolupracovníka, který dokáže v prvotřídní kvalitě odvést špinavé, nebezpečné, nudné, monotónní nebo opakující se úkoly, zatímco vy se můžete soustředit na kreativnější práci.

Průmyslový robot od dánské firmy Universal Robots

Předním výrobcem spolupracujících průmyslových robotů, neboli cobotů, je dánská firma Universal Robots, jejímž cílem je dostat coboty i do menších a středních firem, kterým se dříve pořízení velkého průmyslového robota nevyplatilo. Kromě malých robotických spolupracovníků  najdeme v jejich sortimentu i velké průmyslové roboty UR16e,  vhodné pro úkoly kde je požadována vysoká nosnost, stolní roboty i autonomní mobilní roboty AMR. Pokud ještě není průmyslový robot členem vašeho  týmu, rozhodně byste měli o jeho pořízení alespoň uvažovat. S velkou pravděpodobností se vám totiž vyplatí.

Autor: REGIONPLZEN.CZ Článek může obsahovat komerční sdělení.


Komentáře

Váš komentář článku...

Zadejte vaše jméno
Zadejte váš email
Zadejte komentář

Hlavní zprávy