Rok 2016 přinesl Wellmezu nejen nárůst aktivit, ale i uživatelů

Wellmez - nízkoprahové zařízení pro děti a mládež, které spadá pod Oblastní charitu Žďár nad Sázavou, má za sebou rok plný událostí. Kromě poskytování sociálního poradenství ve Velkém Meziříčí i Velké Bíteši a poskytování podpory dětem a mládeži k aktivnímu řešení jejich problémů a zkvalitnění jejich života, uspořádalo nízkoprahové zařízení pro uživatele i veřejnost velký počet akcí.

uniweb weby

Díky sponzorskému daru Řeznictví Mynář a syn se v květnu mohli uživatelé a pracovníci sejít u ohně a probírat strasti a slasti mladých při opékání darované masové pochoutky. V červnu proběhla v Zámeckém parku akce nazvaná Bezpečná cesta, která měla za cíl pobavit se s dětmi a mládeží o problémech, se kterými se mohou potkat během prázdnin (brigády na černo, alkohol na letních akcích...). Velký ohlas má vždy tzv. “nocovka“, kdy uživatelé a pracovníci společně přespí na klubu a získají tak mnohé netradiční zážitky.

Letošní „přespávačka“ proběhla dokonce dvakrát, jak o letních tak i o podzimních prázdninách. Kromě připraveného programu a promítání filmu se přítomní naučili dělat palačinky s povidly. Pozadu nezůstal ani sport, kdy se uživatelé společně s jejich fanoušky a pracovníky vydali v srpnu na turnaj v malé kopané do Moravského Krumlova a v říjnu na turnaj ve stolním tenise a stolním fotbálku do Znojma. Velkou akcí pro uživatele a širokou veřejnost byla akce nazvaná Funny Fest, která se uskutečnila v pátek 26. srpna na náměstí ve Velkém Meziříčí.  Během celého dne zahrálo šest kapel, které vystoupily bez nároku na honorář a zpestřily tak doprovodný program, kterým bylo malování na obličej, výroba festivalových placek, fotokoutek a turnaj ve stolním fotbálku. 

,,Naše zařízení na letošním Funny Festu oslavilo už krásné páté narozeniny. Akci s uživateli i dobrovolníky hodnotíme jako velmi povedenou a věříme, že se nám podaří ji znovu uspořádat. Cílem tohoto multižánrového festivalu bylo nejen společně slavit a uspořádat pěkné odpoledne pro obyvatele města, ale také zmírnit předsudky společnosti vůči nízkoprahovým zařízením a jejich uživatelům, se kterými se bohužel stále potkáváme,“ říká Martina Horníčková, vedoucí Wellmezu.
,,Kromě příjemných oslav jsme letos s kolegyněmi dostaly krásný dárek, kterým je navýšení počtu uživatelů naší služby, a to nejen ve Velkém Meziříčí, ale i ve Velké Bíteši. Moc nás těší to, že se dětem a mládeži naše služba líbí a využívají ji, a zároveň i to, že vědí, kam se v případě nějakého problému či trápení mohou obrátit. Na druhou stranu tento stav také poukazuje na fakt, že děti a mládež stále patří do ohrožených sociálních skupin. A proto je potřeba se jim věnovat,“ hodnotí Martina Horníčková.


Komentáře

Váš komentář článku...

Zadejte vaše jméno
Zadejte váš email
Zadejte komentář

Další články z rubriky


Hlavní zprávy