Sklárny Crystalite Bohemia, s. r. o., posílily Hospodářskou komoru ČR

Novým členem Hospodářské komory na Havlíčkobrodsku se staly sklárny Crystalite Bohemia, s. r. o.,, které ve čtvrtek 22. února hostily ve Světlé nad Sázavou výjezdní jednání představenstva Okresní hospodářské komory Havlíčkův Brod.

uniweb weby

Mezi hlavní témata jednání patřil současný nedostatek pracovních sil, který jako mnohé jiné firmy současně trápí i sklárny ve Světlé. Podle personálního ředitele skláren Jana Vaňka trpí sklářské profese ve Světlé navíc určitými stigmaty minulosti, kdy v období začátku hospodářské krize v roce 2008 musely sklárny, ještě pod vedením původních majitelů, ve velkém propouštět. Přestože současná situace je už zcela jinde, do nových sklářských technologií investuje nynější majitel stovky milionů korun a sklárnám se hospodářsky velmi daří, přetrvává mezi místními obyvateli nechuť sklářským oborům se profesně věnovat. Ačkoliv výše mezd ve sklářských profesích patří v regionu k těm atraktivnějším. 

Stranou zájmu jsou potom sklářské obory i mezi mladými budoucími absolventy místní střední školy, jak zmínil její ředitel Jindřich Vodička, který byl vedle starosty Světlé nad Sázavou Jana Tourka a místostarosty Josefa Hnika hostem jednání. „Právě s osvětou a propagací sklářských profesí mezi žáky a studenty by Hospodářská komora Havlíčkův Brod (OHK) sklárnám ráda vypomohla. Sklářství má ve Světlé nad Sázavou mnohaletou tradici a je nepochybně dobrou volbou pro nastupující mladou generaci sklářským oborům se věnovat. Zatraktivnit sklářské profese v očích rodičů a budoucích studentů, kteří opouštějí základní školu a hledají vhodný obor středoškolského studia je ale ještě úkolem na mnoho let,“ poznamenal Aleš Kadlec, člen představenstva OHK Havlíčkův Brod.      

Předsedkyně představenstva OHK Havlíčkův Brod Ludmila Dočkalová potom informovala představitele skláren o aktuálních projektech komory, mezi které patří projekt Vzděláváním k rozvoji Vysočiny, Na správné místo a Kompas. Účastníci jednání si na závěr v doprovodu personálního ředitele skláren prohlédli provoz skláren a se známili se s novými technologiemi a vyráběnými produkty.



Komentáře

Váš komentář článku...

Zadejte vaše jméno
Zadejte váš email
Zadejte komentář

Hlavní zprávy