Solární versus fotovoltaické panely: jaké jsou mezi nimi rozdíly?

Chtěli byste žít udržitelně, ekologicky a být soběstační? Zvažujete pořízení solárních, případně fotovoltaických panelů, ale nevíte, pro které se rozhodnout? Co mají tyto panely společné a v čem se naopak liší? Přinášíme vám přehledného průvodce světem solárních a fotovoltaických panelů, díky čemuž budete mít naprosto jasno v tom, které z nich vlastně chcete a zda je spolu můžete zkombinovat.

uniweb weby

Solární panely

Solární panely či chcete-li kolektory, se instalují na střechy domů a energii získanou ze slunečních paprsků přeměňují na teplo, které lze použít k ohřevu pitné vody i vody na vytápění. Pokud lze místnost vytopit pouze teplem získaným ze slunce, není nutné zapínat kotel. Jakmile je ovšem zdroj tepla ze solárních panelů nedostatečný, lze nastavit regulaci, jež v případě potřeby kotel automaticky spustí.

Výhody a nevýhody solárních panelů

Výhodou solárních panelů je rozhodně jejich bezúdržnost a napojení na ohřev vody. Samozřejmě musíme zmínit také ekologičnost a soběstačnost. Ovšem v neprospěch solárních kolektorů hovoří to, že jsou nejvíce účinné pouze tehdy, když je slunečný den. Pořízení solárních panelů na střechu do oblastí, kde je během roku minimum slunečních dní, je tedy vysoce neefektivní. Ovšem v případě, že bydlíte na slunném místě, je návratnost investice rychlá.

Fotovoltaické panely

Fotovoltaické panely se také instalují na střechy budov, ale energii, jež získají ze slunečního záření, proměňují v elektrickou energii. Tato přeměna funguje díky takzvanému fotoelektrickému jevu. Díky fotovoltaice lze vyrobit potřebné množství elektřiny pro chod domácnosti, zejména tedy v letních měsících. Fotovoltaiku lze napojit na ohřev vody i na rozvod elektřiny v domě.

Výhody a nevýhody fotovoltaických panelů

Oproti solárním panelům fungují ty fotovoltaické téměř nepřetržitě, samozřejmě s výjimkou noci. Rovněž jsou téměř bezúdržbové a znatelně sníží vaše výdaje za elektřinu. Než si fotovoltaiku pořídíte, je nutné vzít v potaz to samé, co v případě solárních panelů – počet slunečných dní v místě, kde žijete. Přeci jen účinnost fotovoltaiky je také úzce spjata s počtem slunečných dní.

Kombinace solárních a fotovoltaických panelů

Jak je z popisu solárních a fotovoltaických panelů patrné, ten největší rozdíl mezi nimi spočívá v tom, že solární panely přeměňují sluneční záření na teplo, zatímco fotovoltaické přeměňují energii získanou ze slunečních paprsků v energii elektrickou. Kromě toho, že se oba druhy panelů instalují na střechu, je tedy jasné, že toho moc společného nemají, což znamená, že se mohou vzájemně vhodně doplňovat. Je-li vaše střecha prostorná, můžete na ni nainstalovat jak solární, tak i fotovoltaické panely. Stanete se tak méně závislí na dodávkách elektřiny i teplé vody a budete maximálně ekologičtí.

Státní dotace na solární i fotovoltaické panely

Protože počáteční investice do obou druhů panelů je poměrně vysoká, lze na jejich nákup čerpat státní dotace. Konkrétně tedy dotaci Nová zelená úsporám, která podporuje ekologické chování majitelů domů a vztahuje se nejenom na pořízení solárních a fotovoltaických panelů, ale také na:

  • výměnu starých nefunkčních oken za nová plastová,
  • zateplení domů,
  • vybudování systémů, jenž sbírají a využívají dešťovou vodu,
  • nákup tepelných čerpadel.

Zvažujete-li nákup solárních či fotovoltaických panelů na střechu svého domu, rozhodujícím faktorem by při rozhodování měl být počet slunečních dní a účinnost, kterou by měly.

Zdroj obrázku: Marcin Osman / Shutterstock.com

Autor: REGIONVYSOCINA.CZ Článek může obsahovat komerční sdělení.


Komentáře

Váš komentář článku...

Zadejte vaše jméno
Zadejte váš email
Zadejte komentář

Hlavní zprávy