Speciální exkurze elektrárny Dukovany každou únorovou sobotu

V únoru Jaderná elektrárna Dukovany nabídne veřejnosti mimořádné exkurze k prohlídkám svého provozu. Kromě infocentra a trenažeru pro operátory blokových dozoren se návštěvníci podívají do střeženého prostoru elektrárny včetně strojovny prvního a druhého výrobního bloku. Na závěr budou moci využít příležitost poobědvat ve zdejší jídelně.

uniweb weby

Prohlédnout si trenažér blokové dozorny nebo strojovnu jaderné elektrárny je jistě výjimečnou příležitostí pro všechny zájemce o technická zařízení a prostory. Prohlídky se speciálním programem se budou konat každou únorovou sobotu (3. 2., 10. 2., 17. 2., 24. 2.) v čase od 9.30 do 13.00. Speciální sobotní exkurze pořádá elektrárna už podruhé. Zájem o ně je velký, ale ne na každého se dostane, neboť celkový počet vstupů do elektrárny je limitován. V roce 2017 mělo tuto možnost celkem 305 osob.

Na úvod účastníci ve zdejším infocentru shlédnou film o principu výroby elektřiny v jaderných elektrárnách a trenažer, který je přesnou kopií blokové dozorny sloužící k výcviku a tréninku operátorů blokových dozoren. Následně, po fyzické kontrole, vstoupí do areálu elektrárny, kde ve střeženém prostoru uvidí nová zařízení a objekty, které byly v uplynulých letech v rámci modernizace a přípravy elektrárny na další provoz realizovány. Jedná se například o nové SBO dieselgenerátory, ventilátorové věže, transformátory a rozvodnu, ze které se vyrobená elektřina vyvádí do distribuční sítě i strojovnu parních turbín. Na závěr si budou návštěvníci moci dopřát oběd v místní jídelně a fyzicky vyzkoušet kvalitu a pestrost jídel pro zaměstnance elektrárny.

Kdo a kam se může přihlásit?

Účastníci speciálních exkurzí mohou být osoby české státní příslušností starší 15 let. Hlásit se mohou elektronicky na adrese: infocentrum.edu@cez.cz. V rámci přihlašovací zprávy je třeba uvést datum zvoleného termínu exkurze, jméno a příjmení, datum narození, číslo platného OP, státní příslušnost, název školy či zaměstnavatele. Poté, každý zájemce obdrží potvrzovací informaci, zda je požadovaný termín volný a další upřesňující informace.


Komentáře

Váš komentář článku...

Zadejte vaše jméno
Zadejte váš email
Zadejte komentář

Hlavní zprávy