Vysočinu trápí silný vítr, hasiči zasahovali už 500 krát

V plném nasazení jsou hasiči na Vysočině už 12 hodin. Od 6.00 začali na linkách tísňového volání přijímat první oznámení o událostech spojených se silným větrem. V 18.00 evidovali více než 500 případů, v terénu jsou stovky hasičů.

uniweb weby

„Nejčastěji hasiči odstraňovali stromy a větve, které padly na komunikace a bránily tak plynulému provozu. Nejvíce událostí zatím evidujeme na Havlíčkobrodsku a Žďársku. Některé komunikace v kraji zůstaly kvůli popadaným stromům do příjezdu jednotek požární ochrany neprůjezdné. V Havlíčkově Brodě padl strom na objekt Psychiatrické nemocnice v Rozkošské ulici.
Silný vítr poničil i několik střech domů. Provizorně opravovat střechy domů nebo odstraňovat uvolněné plechy museli hasiči například ve Višňové ulici v Bystřici nad Pernštejnem, Světnově, Kostelci nebo v České Bělé. Přijali jsme i několik hlášení o pádu stromů na dráty elektrického vedení, několik domácnosti v Kraji Vysočina se tak ocitlo bez elektřiny. V 09.13 padly stromy na osobní auto v Čížkově na Pelhřimovsku. Při události se zranily dvě osoby.  V lese v katastru Stařče na Třebíčsku padl strom na ženu. Na místě svým zraněním podlehla,“ uvedla Petra Musilová, tisková mluvčí krajských hasičů na Vysočině. 

Mezi desátou a jedenáctou hodinou vyjeli hasiči k dalším 46 událostem. Počet výjezdů hasičů v souvislosti s počasím se tak od rána vyšplhal na 160. „V Lukách nad Jihlavou v Předborské ulici padl strom na střechu rodinného domu. Událost se obešla bez zranění osob. K podobnému zásahu vyjížděli i hasiči do Nového Veselí, kde strom padl na střechu fary. Silný vítr poškodil i několik střech rodinných domů. Zásah hasičů byl v uplynulé hodině nutný například v Havlíčkově Brodě v ulici Nad Parkem, v Osové Bitýšce, v Třebíčské ulici ve Velkém Meziříčí nebo v Jihlavě v ulici Dlouhá stezka,“ doplnila výčet Petra Musilová.

Náporu větru neodolalo na Vysočině před polednem několik střech. „Ve Velké Bíteši v Kozí ulici padl strom na střechu rodinného domu. Obdobný případ se stal i v Bartoušově na Havlíčkobrodsku, kde padlý strom poškodil střechu chaty. V Lipovéulici v Bystřici nad Pernštejnem poryv větru strhl část střechy na rodinném domě. Stejnou událost řešili i hasiči v Puklicích, kde silný vítr poškodil střechu mateřské školky,“ dodala Petra Musilová.

Aktualizace: 12.05

V Jihlavě uzavřeli hřbitovy

Magistrát města Jihlavy rozhodl o okamžitém uzavření Ústředního hřbitova v Jihlavě v Žižkově ulici. Na hřbitově silný vítr vyvrátil nebo zlomil nejméně dva stromy. Vzhledem k dalšímu vývoji počasí a v zájmu ochrany lidského zdraví je hřbitov s okamžitou platností uzavřen. Na místě jsou strážníci městské policie. Rozsah škod zatím není znám.

Aktualizace: 13.40

Hasiči na Vysočině stále bojují se silným větrem

Zásahy hasičů na Vysočině v souvislosti s počasím nekončí. "Od pravého poledne do jedné hodiny odpoledne zasahovali vysočinští hasiči u dalších více než čtyř desítek událostí. Celkový počet zásahů hasičů na Vysočině od rána přesáhl 260. Zásah hasičů byl nutný například v ulici Štursova ve Žďáře nad Sázavou, kde silný vítr strhl část střechy na panelovém domě. Za pomoci motorových pil odstraňovali hasiči v uplynulé hodině popadané stromy například u Pozďatína, Dalešic, v ulici Nádražní ve Žďáře nad Sázavou nebo u obce Kámen na Pelhřimovsku," popisuje mluvčí hasičů.

Aktualizace: 14.30

Počet zásahů vysočinských hasičů se vyšplhal ke třem stovkám

Hasiči po celé Vysočině i nadále bojují se silným větrem. "V uplynulé hodině opět odstraňovali stromy a větve, které padly na komunikace. Zásah hasičů byl nutný například u Sedletic, Pacova, Luk nad Jihlavou, Blažkova nebo Dolního Města.  Na silnici spojující Komorovice a Pelhřimov spadl strom na projíždějící osobní vozidlo. Událost se obešla bez zranění osob. K pádu stromu na zaparkovaný osobní vůz vyjížděli také hasiči v Havlíčkově Brodě. Ve Velkém Meziříčí v ulici Na Spravedlnosti uvolnil vítr plechovou střechu na domě," vypočítává největší zásahy Petra Musilová.

Aktualizace: 18.00

Pět set zásahů a stovky hasičů pracují už 12 hodin v terénu

Lze ale s jistotou říci, že neděle 29. října je za posledních pár let jedním z nejnáročnějších dnů pro hasiče na Vysočině. Po celý den byly a stále jsou v terénu stovky hasičů. Prioritně řeší události, které nesnesou odkladu – tedy události,  které ohrožují lidský život, zdraví nebo majetek. Velká vytíženost je i operátorů na tísňových linkách, kteří neustále přijímají další a další hlášení o popadaných stromech. V plném nasazení budou vysočinští hasiči i v pondělí 30. října.



Komentáře

Váš komentář článku...

Zadejte vaše jméno
Zadejte váš email
Zadejte komentář
Související
Nejčtenější
Thumb err:You must first call Open, OpenBinary or New.

Thumb err:You must first call Open, OpenBinary or New.

Thumb err:You must first call Open, OpenBinary or New.





Thumb err:You must first call Open, OpenBinary or New.

Thumb err:You must first call Open, OpenBinary or New.

Thumb err:You must first call Open, OpenBinary or New.


Thumb err:You must first call Open, OpenBinary or New.

Thumb err:You must first call Open, OpenBinary or New.

Thumb err:You must first call Open, OpenBinary or New.


Hlavní zprávy