Hasiči v elektrárně Dukovany vysvobozovali poštolku uvězněnou v asfaltu

Vysoké teploty způsobily uvěznění mladé poštolky v roztaveném asfaltu u kolejiště v areálu Jaderné elektrárny Dukovany. Přivolaní hasiči provedli její vyproštění. Energetici pak poštolku lehce poraněnou a znečištěnou od asfaltu předali zástupcům ochránců přírody k doléčení.

uniweb weby

"Ve čtvrtek v ranních hodinách bylo na dispečinku Hasičského záchranného sboru podniku Jaderné elektrárny Dukovany oznámeno nalezení poštolky u kolejiště v areálu elektrárny. Poštolky si všiml zaměstnanec při pochůzkové kontrole, který hasiče přivolal. Hasiči po příjezdu zjistili, že poštolka má nohy zatuhlé v asfaltu. Příčinou byly pravděpodobně vysoké teploty předchozích dní, v důsledku kterých došlo k nahřátí a roztavení asfaltu, ze kterého poštolka neměla dostatek vlastních sil k vyproštění," popisuje tiskový mluvčí elektrárny Jiří Bezděk.

„V areálu elektrárny žijí poštolky dlouhodobě a nikdy jsme doposud podobný případ nezaznamenali,“ sdělil specialista elektrárny pro ekologii a vodní hospodářství Milan Svozil. Poštolky v elektrárně využívají vysokých budov a zabydleli se také v instalovaných budkách připravených pro zahnízdění sokola stěhovavého.

"Poštolka byla s potřísněnými pařáty předána zástupcům Českého svazu ochránců přírody z Kněžic k ošetření a očištění od zbytků asfaltu," doplniol Bezděk s tím, že spolupráce Jaderné elektrárny Dukovany a Českého svazu ochránců přírody Kněžice funguje nejen při záchraně zvířat, ale v posledních třech letech také v oblasti firemního dobrovolnictví – projektu pod názvem Čas pro dobrou věc, kdy několik desítek zaměstnanců elektrárny každoročně připojí ruku k dílu a zapojí se tak společně do pomoci přírodě a druhým. 

Fotogalerie

Komentáře

Váš komentář článku...

Zadejte vaše jméno
Zadejte váš email
Zadejte komentář

Hlavní zprávy