Krajská knihovna praská ve švech

Automaty na půjčování knih, takzvané selfchecky, místnost na posezení s kávou a nejen to, nabídne nová budova Krajské knihovny. Čtenáři jsou nadšení ze schválení výstavby. Knihovna by měla sídlit v Žižkově ulici, vedle kulturního domu Ostrov, kde bude mnohem lépe a kvalitněji vybavena oproti nynějšímu sídlu na Staré radnici.

uniweb weby

„Stavba je určitě nutná a důležitá, i když si to spousta lidí nemyslí. Rozšíření prostorů by knihovně jedině prospělo,“ zní názor jedné z pravidelných návštěvnic.
Hlavním důvodem stavby nového sídla je nedostatek místa s přeplněným skladem. „Už nyní nám praská ve švech, tudíž v nové budově zařadíme fondy do regálů knihovny. Ročně musíme archivovat tisíce periodik, což zabírá ve skladu stále více a více místa,“ uvedla zástupkyně ředitelky Krajské knihovny Irena Brezovic.


Nejen prostor na knihy, ale i komfort návštěvníků je důležitý. Proto se řadí mezi další novinky, kromě už zmiňovaných, i veřejné WC či šatny.
Ovšem nejen pro návštěvníky, ale i pro zaměstnance nastanou dlouho očekávané změny. „Budou jen pozitivní. Nyní se nachází zhruba dvacet pracovníků a přeplněný sklad na malém křídle. Dělíme se o jednu toaletu, takže i pro nás by byla větší budova žádoucí. Mimo to bude také součástí nové stavby i rozlehlé parkoviště, což je pro mnohé skvělou výhodou,“ dodala zástupkyně ředitelky. Pokud budou nové prostory dostatečné, mělo by dojít i ke sloučení s fondem Pedagogické knihovny z Rubešova náměstí.
Rozšíření biblioboxů, které slouží k vracení knih mimo otevírací dobu, je dalším pozitivem. Momentálně má knihovna tyto boxy tři - na Havlíčkově náměstí u knihovny, na Smetanově náměstí a u Hlavního nádraží. S největší pravdě podobností by jeden měl zůstat u Staré radnice, ovšem je možné, že knihovna postaví i čtvrtý, a to v okolí nové budovy na Žižkově ulici. „I když bude nová knihovna daleko, my se rády projdeme. Prostory knihovna potřebuje jako sůl,“ říkají s úsměvem starší návštěvnice Krajské knihovny.

Peníze na tyto prostory získá knihovna díky krajskému úřadu, kdy se jedná o částku přesahující sto milionů korun. Na financování se bude podílet i město Havlíčkův Brod.

Představy o celém projektu zatím nejsou zcela jasné, ovšem obvod a celkově vnější podoba budovy jsou už veřejně známými informacemi. Návštěvníci knihovny měli dokonce možnost hlasovat, zda se jim tento návrh líbí či nelíbí. Výraznou převahu měly pozitivní hlasy. Kraj vyhlásil veřejnou zakázku na budovu a dokumentaci stavby, která je momentálně ve fázi vyhodnocování - tudíž stále ještě není známo, který architekt bude dále navrhovat interiéry knihovny, a stejně tak není známa ani doba začátku výstavby.

Karolína Borská



Komentáře

Váš komentář článku...

Zadejte vaše jméno
Zadejte váš email
Zadejte komentář

Hlavní zprávy