Královský nástroj chrámu sv. Markéty na programu sedmého koncertu festivalu Petra Dvorského

Sedmým koncertem nazvaným Česko-italské ozvěny pokračoval v úterý 16. srpna v chrámu sv. Markéty v Jaroměřicích nad Rokytnou XVIII. ročník Mezinárodního hudebního festivalu Petra Dvorského 2016.

uniweb weby

Program koncertu, který zahrnuje široké časové rozpětí hudby od baroka (Josef Seger †1782) po současnost (Milan Slimáček *1936), sestavila jedna z jeho protagonistek, přední česká varhanice, aktivní propagátorka české hudby v zahraničí, pedagožka a dramaturgině (Brněnský varhanní festival) Hana Bartošová.
Na programu se objevila taková jména jako český hudební skladatel, houslista, varhaník a pedagog Josef Seger (Toccata a fuga C dur č. 5), italský hudební skladatel a politik Benedetto Marcello (Koncert d moll pro trubku a varhany – Moderato, Adagio, Allegro), jeden z nejvýznamnějších představitelů stylu bel canto Vincenzo Bellini (Sonáta G dur pro varhany), věhlasný operní skladatel Giuseppe Verdi (Othelo – Ave Maria), český hudební skladatel klasické hudby Leoš Janáček (Adagio, Její pastorkyňa – Zdrávas královno), hudební skladatel hudební moderny 20. století Bohuslav Martinů (Vigilie H 38), jeden z nejvýznamnějších a nejprogresivnějších českých skladatelů artificiální hudby své generace Pavel Zemek Novák (Dvacet šest oblouků Velké síně v Dartingtonu), hudební skladatel, pedagog, klavírista a varhanista Milan Slimáček (Zpěvy o Pánu – Čtyři písně pro soprán a varhany), zakladatel tradice české moderní varhanní improvizace a interpretace, český „varhanní symfonik“ etapy českého hudebního romantismu Josef Klička (Fantazie na motivy symfonické básně Vyšehrad od Bedřicha Smetany, op. 33) a hudební skladatel, varhaník a pedagog Zdeněk Pololáník (Postludium).
Při výběru českých skladatelů se Hana Bartošová zaměřila na několik jubilantů, k nimž patří například Josef Seger (†1782), který by letos slavil 300 let od svého narození, loňský osmdesátník Zdeněk Pololáník (*1935) nebo letošní jubilant Milan Slimáček (*1936).
Podnětem k zařazení varhan - „královského nástroje“-  do dramaturgie letošního XVIII. MHFPD byla dlouho očekávaná oprava varhan v chrámu sv. Markéty. Navíc právě jaroměřické varhany splňují všechny podmínky, kladené na interpretaci tak širokého programu, jaký Hana Bartošová sestavila (od baroka až po současnost), neboť mají na rozdíl od starých nástrojů více rejstříků. 
Pokud se týče kombinace nástrojů a jejich protagonistů, na koncertě vystoupilo podle přání hudebního skladatele Milana Slimáčka trio hudebníků ve složení Hana Bartošová (varhany), Lenka Cafourková Ďuričová (soprán) a Petr Hojač (trubka).
Po dlouhé době tak zazněl v chrámu sv. Markéty v Jaroměřicích nad Rokytnou královský nástroj - varhany, které k chrámu patří a na něž mohou být Jaroměřičtí právem hrdi. 


Fotogalerie

Komentáře

Váš komentář článku...

Zadejte vaše jméno
Zadejte váš email
Zadejte komentář

Další články z rubriky


Hlavní zprávy