Na vánočním koncertu v Jaroměřicích vzpomenou na Aloise Kunsta

V předposlední den roku se v chrámu sv. Markéty v Jaroměřicích nad Rokytnou uskuteční tradiční vánoční koncert. V průvodním slově Jaroslava Večeři bude vzpomenut i vynikající sbormistr Alois Kunst, od jehož úmrtí uplyne 1. ledna 2017 pětadvacet let.

uniweb weby

Na koncertu chrámového sboru, doprovázeného malým komorním orchestrem, zazní jím upravené vánoční koledy, jakož i výběr ze mší Františka Kolaříka, Antonína Hradila a Jana Jakuba Ryby. 
Alois Kunst
se narodil 11. ledna 1925 v Jaroměřicích. Po absolutoriu Karlovy univerzity v Praze, kde studoval obor čeština a ruština, působil jako profesor na moravskobudějovickém gymnáziu, odkud odešel do penze v roce 1986. 
Od roku 1990 se ujal řízení sboru Osvětové besedy v Jaroměřicích. Mimo taktovky ovládal i hru na violu a housle. Složil mnoho skladeb, zejména duchovních, a upravil i řadu lidových písní. Sám si postavil varhany a obdobný nástroj vyrobil i pro rotundu v Šebkovicích. Po roce 1989 se stal varhaníkem v jaroměřickém kostele. 
Po nečekaném úmrtí Aloise Kunsta 1. ledna 1992 převzal taktovku Ladislav Šabacký, dlouholetý organizátor kulturního života v Jaroměřicích, který řídil Chrámový sbor pětadvacet let. Pro něho bude vánoční koncert coby sbormistra vzhledem ke zdravotním důvodům posledním. 
Koncert bude zahájen v pátek 30. prosince v 17.00.

Fotogalerie

Komentáře

Váš komentář článku...

Zadejte vaše jméno
Zadejte váš email
Zadejte komentář

Další články z rubriky


Hlavní zprávy