Tradiční posvícení v Jaroměřicích nad Rokytnou

V sobotu 14. srpna se v Jaroměřicích nad Rokytnou uskutečnilo na odpočinkové zóně tradiční posvícení, které i v letošním roce připravilo jaroměřické Městské kulturní středisko.

uniweb weby

O dopolední program se postarala na odpočinkové zóně hudební skupina Galaxi, v přilehlých uličkách nabízeli ve stáncích své zboží trhovci a na náměstí se točily kolotoče a roztáčela kola štěstí.

Odpolední program pokračoval na odpočinkové zóně vystoupením mažoretek Maroinette (mladších pod vedením Markéty Prokešové, starších pod vedením Kateřiny Staňkové), kterému předcházelo vyhlášení výsledků estetické soutěže o nejhezčí květinovou výzdobu oken Rozkvetlý domov.

Následoval zábavný program pro děti - Pohádková školka s Kamarády - s Vojtou, Jirkou a Dášou, kteří hrají spolu pro děti už neuvěřitelných třicet let. Pro jaroměřické děti si na letošní tradiční posvícení připravili interaktivní pohádky O veliké řepě, O Sněhurce a O budce. Svoji zručnost si děti vyzkoušeli házením kroužků na cíl a své znalosti pak mohly prokázat vsoutěžní otázce, která se týkala znaku města Jaroměřic.

Podvečerní část programu tradičního posvícení byla vyhrazena vystoupení české folkové kapely Žalman & spol., vněmž spolu s hlavním protagonistou, legendou českého folku Pavlem Lohonkou-Žalmanem (zpěv, kytara) vystoupili Petr Novotný (basová kytara a klávesy, společně s Žalmanem hraje 23 let), dále Michaela Hálková (zpěv) a Karel Malina (kytara, zpěv). Skupina Žalman & spol. vznikla přejmenováním tria Žalmanův jihočeský výběr po festivalu Porta v Plzni vroce 1982.

Letošní koncertní turné bylo uspořádáno u příležitosti sedmdesátých narozenin Pavla Lohonky-Žalmana a jak sám oslavenec trochu shumorem a nadsázkou říká: „ …u příležitosti 70. výročí mého založení.“

Pavel Lohonka-Žalman, rodák z Českých Budějovic, vyučený dřevořezbář začal zpívat vosmdesátých letech na plzeňských Portách. V sedmnácti letech se stal členem trampské osady Hvězda jihu. Zádumčivost jeho prvních písniček mu tam vynesla přezdívku Žalman. Jako dvaadvacetiletý, v září 1968, už spoluzakládal skupinu Minnesengři. Zpočátku byl pod vlivem amerického folku a přirozeným, drsným zpěváckým stylem Waldemara Matušky. Rychle ale začal objevovat a prosazovat do repertoáru i krásu jihočeských národních písniček. Postupně se vyhraňoval Žalmanův autorský rukopis. A od roku 1982, kdy si vedle Minnesengrů založil i vlastní skupinu Žalman a spol., spoléhá především na vlastní písničky.



Fotogalerie

Komentáře

Váš komentář článku...

Zadejte vaše jméno
Zadejte váš email
Zadejte komentář
ARCHIV ZPRÁV
po 15.08.2016 22:16




0 +
 

Hlavní zprávy