V Jaroměřicích nad Rokytnou zahájili další ročník hudebního festivalu

Zahajovacím galakoncertem Rossini- Bellini – Donitzetti - Gounod odstartoval v zámecké zahradě zámku v Jaroměřicích nad Rokytnou v sobotu 6. srpna XVIII. ročník Mezinárodního hudebního festivalu Petra Dvorského 2016.

uniweb weby

Koncert zahájila úvodní znělka festivalu – Slavnostní pochod z opery Giuseppe Verdiho Aida, následovala uvítací řeč ředitele festivalu Miroslava Stehlíka, který mimo jiné vyslovil i omluvu za zrušení závěrečného koncertu festivalu Beethovenovy Deváté, krátký proslov uměleckého ředitele festivalu Petra Dvorského.

Hlavními protagonisty sobotního galakoncertu byli rumunský tenorista Ioan Hotea, držitel ocenění řady pěveckých soutěží, vítěz Světové operní soutěže Plácida Dominga Operalia 2015 v Londýně a sólistka Opery Národního divadla v Praze, hostující pravidelně na hudebních festivalech Dvořákova Praha, Pražské jaro, Smetanova Litomyšl a dalších, sopranistka Katerina Knežíková. Na programu byly operní árie Gioacchina Rossiniho (Popelka), Vincenza Belliniho (Kapuleti a Montekové), Gaetana Donizettiho (Don Pasquale, Nápoj lásky) a Charlese Guonoda (Faust a Markéta). Pěvecké mistry doprovázela Moravská filharmonie Olomouc, náš přední a zároveň náš nejstarší symfonický orchestr, pod taktovkou italského dirigenta, mimo jiné i šéfdirigenta Symfonického orchestru G. Verdiho v Parmě, pedagoga a publicisty Sebastiana Rolli.
Festival se koná pod záštitou ministra kultury České republiky Daniela Hermana a ministra kultury Slovenské republiky Marka Maděroviče a za finanční podpory Státního fondu kultury České republiky. Festival je součástí projektu Vysočina fandí kultuře a je také členem Asociace hudebních festivalů České republiky. Hlavním partnerem festivalu je Skupina ČEZ, dalšími partnery kraj Vysočina, Národní památkový ústav a město Jaroměřice nad Rokytnou.

Novinkou v letošním roce je koncert, který se uskuteční na nádvoří nedávno opraveného areálu pozdně barokního zámku v Dukovanech. Koncertem rozšíří festival nabídku svých produkcí pořádaných v kulisách historických budov. Stejně jako v předchozích letech proběhnou další koncerty v zámecké zahradě v Jaroměřicích nad Rokytnou, v Sále předků zámku Jaroměřice nad Rokytnou a v chrámu sv. Markéty v Jaroměřicích nad Rokytnou, na nádvoří pivovaru Dalešice a ve velkém historickém sále zámku Valeč u Hrotovic.

Následující koncert se koná v úterý 9. srpna od 19.30 v Sále předků na zámku Jaroměřice nad Rokytnou.

Fotogalerie

Komentáře

Váš komentář článku...

Zadejte vaše jméno
Zadejte váš email
Zadejte komentář

Další články z rubriky


Hlavní zprávy