Barevný pohled Zdeňka Šplíchala v Jaroměřicích nad Rokytnou

Druhý plán obrazu - Barevný pohled. Tak zní celý přesný název výstavy malíře, sochaře a výtvarného experimentátora Zdeňka Šplíchala, otevřené slavnostně ve čtvrtek 11. května ve výstavních prostorách Špitálu v Jaroměřicích nad Rokytnou.

uniweb weby

Zdeněk Šplíchal se narodil v roce 1948 v Třebíči, kde dosud žije a tvoří. V roce 1966 založil spolu s přáteli, mladými výtvarníky, Skupinu 4, ve druhé polovině 80. let se zúčastnil letních seminářů Školy výtvarného myšlení v Brně pod vedením doc. Igora Zhoře. V roce 1999 absolvoval Teologickou fakultu Jihočeské univerzity v Českých Budějovicích a tam složil také v roce 2003 státní zkoušku z Výtvarné kultury. 

Tvorba tohoto originálního třebíčského výtvarníka je dnes zastoupena ve sbírkách mnoha galerií (Jazzová sekce-Artforum v Praze, Galerie Výtvarného umění Ostrava, Městská galerie Břeclav, Horácká galerie v Novém Městě na Moravě, Oblastní galerie Vysočiny Jihlava, Galerie Smečky Praha, Galerie výtvarného umění Hodonín, Lidické galerie Lidice …) a také v soukromých sbírkách v České republice a v zahraničí. Zdeněk Šplíchal uspořádal na padesát samostatných výstav a zúčastnil se dalších šedesáti kolektivních výstav u nás i v zahraničí. V letech 1989 až 1996 vytvořil díla pro architekturu v Třebíči, v roce 1998 objekt pro rakouský Oberhöflein a v roce 2003 Památník Josefa Zvěřiny ve Stříteži u Třebíče.

Zdeněk Šplíchal je členem Unie výtvarných umělců České republiky, TT Klubu v Brně, Klubu konkretistů ČR, Sdružení výtvarných umělců Vysočiny a Klubu výtvarných umělců Horácka.

Slavnostního uvedení výstavy se po přivítání hostů a účastníků vernisáže starostou města Jaroslavem Soukupem a po krátkém pozdravu náměstkyně hejtmana Kraje Vysočina Jany Fischerové ujal její kurátor Ivo Binder. Ten ve svém úvodním slově připomněl kromě jiného, jak pro tvorbu Zdeňka Šplíchala bylo významné a v mnohém určující setkání s osobností třebíčského básníka, překladatele a výtvarníka Ladislava Nováka a jak podnětné byly kontakty s brněnským výtvarníkem Daliborem Chatrným, teoretikem umění a výtvarníkem Jiřím Valochem, pedagogem a teoretikem umění Igorem Zhořem, ostravským výtvarníkem Eduardem Ovčáčkem a brněnským vysokoškolským profesorem výtvarné pedagogiky Radkem Horáčkem. 

Uvedl dále, že Zdeněk Šplíchal je zakládajícím členem třebíčské Skupiny 4 (Pálka, Nestrojil, Šplíchal, Štajnc), která je od svého vzniku v roce 1966 jedním z nejdéle působících kvalitních výtvarných seskupení na naší výtvarné scéně a krátce připomněl autorovu tvorbu (cyklus a série Cesty, Proces N, Imaginativní krajiny, Tapety, Sen není den, Prostor a hmota, Čtvero ročních období, Staří mistři, Druhý plán, Konstelace a další). 

Svoji úvodní řeč zakončil kurátor výstavy Ivo Binder konstatováním, že „…permanentní střetávání racionálního s iracionálním, konstruktivního s intuitivním, myšlenky a gesta jsou prostředky k hledání adekvátního Šplíchalova vnímání světa, ukotveného v autenticky prožitém křesťanství.“ 

Slavnostního otevření výstavy se zúčastnil osobně i její autor Zdeněk Šplíchal, který poděkoval všem za účast na zahájení výstavy a objasnil všem přítomným pozadí svého úzkého vztahu k městu, který se váže k rodinné historii i současnosti. Vyzvedl mimo jiné i skutečnost, že „Výstava je průřezem různých cyklů, aby divák netrpěl na výstavě nudou.“

Zahájení výstavy bylo zpestřeno kulturním vystoupením Skupiny 4 takty a malým občerstvením, které, stejně jako celou výstavu, připravilo Městské kulturní středisko města Jaroměřice nad Rokytnou.

Výstava je přístupná návštěvníkům v prostorách Špitálu v běžné otevírací době do 30. června.

Fotogalerie

Komentáře

Váš komentář článku...

Zadejte vaše jméno
Zadejte váš email
Zadejte komentář

Další články z rubriky


Hlavní zprávy