Obyvatelé na Třebíčsku se zapojili do projektu finanční gramotnosti

Odborná pomoc s rodinným rozpočtem, domácím hospodařením, spořením či zodpovědným zadlužováním přilákala obyvatele Třebíčska na Vysočině na seminář neziskového vzdělávacího projektu Rozumíme penězům. Pro veřejnost ho připravilo občanské sdružení AISIS ve spolupráci s odborníky z MONETA Money Bank.

uniweb weby

Lekce se konala v prostorách Základní školy Myslibořice a byla pro všechny zdarma. „Stále častější zadlužování či nárůst exekucí jsou jedny z nejpalčivějších problémů, s nimiž  se Češi potýkají. Mnohdy mají totiž omezené znalosti finančních produktů, nečtou smlouvy nebo si nevedou přehled o příjmech a výdajích. Prostřednictvím seminářů po celé České republice se tak snažíme finanční gramotnost veřejnosti postupně zvyšovat," vysvětlila důvody pořádání seminářů Stanislava Křížová, manažerka programu Rozumíme penězům ze sdružení AISIS. 
Odborné přednášky vedou zkušení lektoři z MONETA Money Bank a nejčastěji se konají na základních školách. V Kraji Vysočina se konal seminář na konci listopadu v Myslibořicích nedaleko Třebíče. Tématem lekce bylo Zodpovědné zadlužování aneb jak nebýt otrokem zbrklých rozhodnutí. „Na zdejší škole se finanční gramotnost běžně vyučuje, účastnili se jej tedy především rodiče žáků a zdejší učitelé. Nejmladšímu účastníkovi bylo dvacet let. Nejvíce se diskutovalo na téma, jak si nastavit půjčku, jak je to s předčasným splácením úvěru nebo jak si optimálně nastavit výši splátek v prvních letech," přiblížila seminář Stanislava Křížová.
Realizátorem projektu Rozumíme penězům je občanské sdružení AISIS, finančním expertem a jedním z tvůrců projektu je pak MONETA Money Bank, která program iniciovala již v roce 2006. Cílovou skupinou programu jsou děti mateřských škol, žáci základních škol a od roku 2016 také studenti středních škol a učitelé mateřských a základních škol. Záměrem projektu je zvýšení finanční gramotnosti školáků a naučit je základům zodpovědného přístupu ke správě osobních financí. „Projektem dosud prošlo přes šestadvacet tisíc žáků a proškolili jsme téměř dva tisíc učitelů. Jejich množství však neustále roste, a to především u učitelů, kteří již představují dobrou základnu pro výuku finanční gramotnosti i v budoucnu. Naší ambicí je rozšířit projekt do všech krajů České republiky," doplnila Stanislava Křížová s tím, že projekt podporují fondy Evropské unie, státní rozpočet ČR a zdroje MONETA Money Bank. 



Komentáře

Váš komentář článku...

Zadejte vaše jméno
Zadejte váš email
Zadejte komentář
ARCHIV ZPRÁV
16.12.2016 20:38




0 +
 

Hlavní zprávy