OTÁZKY A ODPOVĚDI: Jak se Vysočiny dotkne stávka řidičů autobusů?

Stávka řidičů autobusů lidi na Vysočině moc nepotrápí. Komplikace ale způsobit může. Připravili jsme odpovědi na otázky, které kvůli stávce možná řešíte…

uniweb weby

Dostanu se zítra autobusem do školy nebo do práce?
S největší pravděpodobností ano. Omezení se mohou dotknout jen malých částí kraje, kde dopravu obstarávají autobusy z regionů, kde se stávkovat bude. Regionální dopravu na Vysočině zajišťuje celkem 21 dopravců. Pokud by některý z nich chtěl stávkovat, podle zákona by to svému zaměstnavateli musel sdělit nejpozději dva dny před začátkem stávky. Podle krajského úřadu však žádný přepravce na Vysočině do stávky nevstoupí. Stoprocentní jistotu, že autobus, na který jste zvyklý, zítra pojede, ale nemáte.

Proč? A kdy se dozvím, jestli autobus pojede?
Odpověď je jednoduchá: nedozvíte. Přestože všichni regionální dopravci garantovali, že se do stávky nezapojí, není možné vyloučit, že někteří řidiči ráno nenastoupí do práce. Je však důležité zdůraznit, že tím by porušili zákon a zaměstnanvatelé by po nich pak mohli vymáhat škodu.

Potřebuji jet autobusem na Vysočinu z jiného kraje. Dojedu?
Ani to není jisté. Vysočina sousedí se čtyřmi kraji, stávkovat se bude nejméně ve dvou z nich – na jihu Čech a na jihu Moravy. Pokud se ve čtvrtek chystáte na delší cestu, je dobré předem kontaktovat dopravce a zeptat se, jestli váš spoj pojede a jestli v něm budou volná místa.

Mám kvůli stávce nárok na volno nebo na náhradu ušlého zisku?
Nemáte. Zaměstnavatel není povinen zaměstnanci zajišťovat nebo dokonce platit cestu do práce. Je povinností zaměstnance, aby se na pracoviště dostavil. Kvůli stávce nemáte ani automatický nárok na dovolenou.

Proč řidiči autobusů stávkují?
Zjednodušeně řečeno – nelíbí se jim, jaké mají platy. Vláda na konci loňského roku nařídila, že řidiči autobusů musí dostávat nejméně 98,10 korun na hodinu. Co jim nevyplatí zaměstnavatel, má doplatit kraj. Část regionů ale tuto povinnost nesplnila. Vysočina ji dodržela a na provoz autobusových linek letos přidala skoro 35 milionů korun.


Komentáře

Váš komentář článku...

Zadejte vaše jméno
Zadejte váš email
Zadejte komentář
ARCHIV ZPRÁV
st 05.04.2017 18:00




0 +
 

Hlavní zprávy