Pelhřimovsko má dalších 15 kilometrů turistických tras

Pět kilometrů žluté trasy z Veselé za Jakubín a deset kilometrů zelené od pramene Hejlovky (Želivky) do Počátek mohou nyní nově využívat milovníci pěšího turismu i cyklisté. Trasy označil předseda pelhřimovského Klubu českých turistů (KČT) Pavel Pípal a značkař Pavel Straka.

uniweb weby

Trasy zatím nejsou zanesené do serveru Mapy.cz. Zelená je vlastně spojnicí červené trasy z Počátek na Javořici smodrou (Kamenice nad Lipou – Křemešník). Turisté tak nově mohou vyrazit z Počátek památnou Valchovskou alejí a lesem k prameni sv. Ludmily, přes který se dostanou do Polesí. Odtud si na rozdíl od řidičů zkrátí cestu přes Čejkův kopec do Veselé, kde zatočí doleva přes Kamenitý kopec (710 m. n. m.) až po lokalitu Pod Nádavkem, kde je u modré trasy označen pramen Hejlovky (Želivky).
„Tato nová trasa může sloužit i cyklistům, kteří zPočátek do Pelhřimova nechtějí jet po frekventované silnici. V Mezné opustí modrou a pojedou přes Vratišov do Rynárce,“ vysvětluje Pavel Pípal. „Setkal jsem se s vstřícným přístupem vedení obcí i jejich obyvatel, třeba paní Hanzálková z Polesí dovolila vést trasu po své soukromé cestě. Pomohl nám i vedoucí počáteckého stavebního odboru Petr Zadák,“ dodává předseda pelhřimovského KČT.

Od této zelené se u autobusové zastávky ve Veselé odpojuje žlutá, která míří malebnou krajů lesů a rybníků do Ctiboře a odtud přes Jakubín až po samotu U Pechů, kde navazuje na už zavedenou „zelenou“ (Starý Pelhřimov-Hejlov-Častrov-Žirovnice). I tato nová žlutá, jejímž spoluiniciátorem byl i přeborník vdálkových pochodech Oldřich Vobr ze Ctiboře, je podle Pavla Pípala vhodná pro cyklisty.


Komentáře

Váš komentář článku...

Zadejte vaše jméno
Zadejte váš email
Zadejte komentář

Další články z rubriky


Hlavní zprávy