Třetí dukovanský blok opět dodává elektřinu. Odstávka skončila dřív, než se plánovalo.

Od pondělí 26. září 18.37 vyrábí a do sítě dodává elektrickou energii opět třetí blok Jaderné elektrárny Dukovany. Díky zdárnému průběhu všech plánovaných prací a prováděných kontrol skončila odstávka a zahájena výroba elektřiny o 23 dnů dříve, než se plánovalo. V Dukovanech jsou tak v plném provozu 1., 3. a 4. blok, druhý blok je desátý den v plánované odstávce.

uniweb weby

Během uplynulých dnů byl třetí reaktorový blok Jaderné elektrárny Dukovany podroben řadě speciálních kontrol a testů, které měly za úkol ověřit bezpečnost a spolehlivost bloku před jeho opětovným uvedením do běžného provozu. Všechny prováděné pevnostní, těsnostní i funkční zkoušky byly vyhovující a blok mohl být uveden do provozu. Parní turbína TG 32 byla přifázována v 18.37 a skončila plánovaná odstávka bloku.

V průběhu odstávky, která začala 22. dubna, byly vedle pravidelné výměny 1/5 paliva provedeny kontroly dokumentace RTG svarů a dokončena řada plánovaných investičních akcí, plynoucích ze zátěžových testů a z přípravy bloku na další dlouhodobý provoz. Nyní dochází k postupnému zvyšování výkonu reaktoru. Maximum elektrické energie by měl blok dodávat už ve čtvrtek 29. září.

Provoz JE Dukovany v pondělí 26. září v 18.00

· 1. blok  100%    - výkon turbogenerátorů   500 MWe 

· 2. blok      0%   - výkon turbogenerátorů       0 MWe - plánovaná odstávka

· 3. blok    30%   - výkon turbogenerátorů     91 MWe - zvyšování výkonu bloku 

· 4. blok  100%   - výkon turbogenerátorů   498 MWe

Komentáře

Váš komentář článku...

Zadejte vaše jméno
Zadejte váš email
Zadejte komentář

Hlavní zprávy