Znovuobjevený zámek: návštěvníkům Třeště se otevřel nový pohled na zámek

Společnost Podzimek a synové provedla odkup a demolici zchátralé a nevyužívané montážní haly, zakrývající výhled na třešťský zámek při příjezdu do města ve směru od Jihlavy, a u příležitosti oslav svého 120. výročí tak věnovala Třešti symbolický dar.

uniweb weby

Desítky let byl zámek při pohledu z ulice Dr. Richtera z větší části zakryt chátrajícím objektem nikdy nezkolaudované bývalé haly Mont Metal. Při jednáních mezi představiteli Akademie věd České republiky (AV ČR), která je od roku 1984 vlastníkem zámeckého areálu, a firmou Podzimek a synové, často zaznívala idea zatraktivnění této lokality. Výsledkem oboustranného snažení byl odkup chátrající budovy firmou Podzimek a synové v rámci exekuční dražby a následná demolice objektu. K dnešnímu dni je dokončena první fáze demoličních prací – odstranění nadzemních částí budovy, v další fázi budou odstraněny samotné základy stavby. 




K otevření nového výhledu na třešťský zámek dochází právě v termínu oslav 120. letého výročí firmy Podzimek a synové. „Symbolickým milníkem v historii naší stavební firmy a pomyslným dárkem městu, ve kterém už řadu let působíme, není tedy paradoxně výstavba, ale demolice. Demolice, jejímž výsledkem je však nový výhled na krásnou stavbu s historií několikanásobně delší než má naše firma,“ říká Martin Podzimek, ředitel firmy Podzimek a synové, s. r. o
Cílovým momentem celého projektu bude pak neziskový odprodej nově získaného prostranství firmou Podzimek Akademii věd ČR. Podle aktuálních informací, by tento měl být v budoucnu využit k rozšíření parkové plochy zámeckého areálu, eventuálně k vybudování dalších parkovacích stání pro návštěvníky zámku. To vše už podle záměrů a možností AV ČR.


Fotogalerie

Komentáře

Váš komentář článku...

Zadejte vaše jméno
Zadejte váš email
Zadejte komentář

Hlavní zprávy