Horácký fotoklub se představuje v Jihlavě

V muzejních arkádách Muzea Vysočiny Jihlava začíná ve středu 7. září výstava nazvaná Horácký fotoklub DNES prezentující současnou tvorbu jeho členů.

uniweb weby

Po roce 1999 začala na Vysočině nová vlna úspěchů pro fotografické dění vrámci ČR. Parta nadšenců znovu obnovila činnost Horáckého fotoklubu Jihlava (HFJ) a navázala na jeho bohatou historii.

Amatérští fotografové se scházeli v Jihlavě už po válce, ale výraznější činnost fotoklubu začíná samostatnou výstavou až v roce 1963. Další impuls přichází vroce 1971, kdy fotoklub organizuje celostátní soutěž s názvem Zelená životu. Do ní se zapojují prakticky všechny významnější fotokluby v republice a každoročně na vyhodnocení a výstavě přivítá Jihlava současnou amatérskou špičku.

Podstatná změna přichází až vroce 1989. Ve fotoklubu vtéto době působí několik profesionálních fotografů (např. Kasal, Černo a další), kteří přecházejí do soukromé sféry, a fotoklub stagnuje až do roku 1999, kdy původem Třebíčan Lubomír Maštera a současný prezident HFJ pomocí inzerátu shromažďuje první nadšence.

„Do Jihlavy jsem se nastěhoval někdy v roce 1985, a když jsem navštívil tehdejší HFJ, úplně jsem se vyděsil… V sále zuřivě diskutovala nad fotografiemi snad třicítka postarších a důstojně vypadajících mužů a já nenašel vůbec odvahu svoje fotografie vyndat z kabely,“ přiznává se Lubomír Maštera. Teprve po více než deseti letech znovu hledá kolegy, se kterými by navázal nahistorii fotoklubu. A dělá dobře, protože část „starého jádra“ se vrací a doplňuje mladé nadšence.

Navštěvují okolní fotokluby a začíná spolupráce sfotokluby v Moravských Budějovicích a ve Znojmě. Brzy jsou schopni představit vlastní tvorbu formou výstav vtěchto městech a znovu se také zapojují do tzv. mapových okruhů Vysočina, Blatenská růže, do mapového okruhu Moravskoslezský mapový okruh a elektronického mapového okruhu EMO.

„Mapové okruhy jsou celostátní soutěže českých fotoklubů, které si podle vlastních pravidel sestaví kolekci fotografií – mapu – a tu posílají kolečkovým způsobem ostatním fotoklubům, kteří ji hodnotí body a výsledky hodnocení zasílají pořadatelskému fotoklubu. Po roce se soutěž vyhodnotí, předají se ceny a uspořádá se výstava,“ dodal Lubormír Maštera. Tento způsob je podle jeho slov nejobjektivnější metodou, jak hodnotit fotografie, a opravdu se na prvních místech umisťují jen ty nejlepší.

Už v roce 2001 HFJ vítězí v mapovém okruhu Vysočina a Lubormír Maštera získává druhé místo v jednotlivcích, v dalších letech fotoklub získává třetí a druhé místo v Moravskoslezském mapovém okruhu a výrazněji se prosazují i další fotografové – Milan Horký, Vladimír Holub, Vlasta Böhmová, Petr Klukan, Leoš Tůma, Karel Slimáček, Vilda Mokrý, Michal Falat, Zdeněk Maršík, Ladislav Hůla, z mladších členů Mirka Patočková, Pavel Koumar nebo Milan Fugas Pinder.

Reprezentace fotoklubu i Jihlavy na vysoké úrovni je možná také díky podpoře města i kraje. Jde o investici, která se vkonečném důsledku Jihlavě vrátí v podobě setkávání fotografů zcelé ČR v krajském městě v srdci Vysočiny.

Výstava představuje výběr z tvorby členů fotoklubu a dokumentuje nespornou fotografickou kvalitu, která k Jihlavě už léta patří.

Autor: Pavel Bezděčka


Komentáře

Váš komentář článku...

Zadejte vaše jméno
Zadejte váš email
Zadejte komentář

Další články z rubriky

ARCHIV ZPRÁV
po 05.09.2016 08:54




0 +
 

Hlavní zprávy