Daně z nemovitosti v Jihlavě skokově zvýšili

Obyvatelé Jihlavy čelí téměř trojnásobnému zvýšení daně z nemovitosti. Úřady argumentují, že peníze budou směrovány na městské služby a konsolidační balíček. Někteří kritizují rozhodnutí a tvrdí, že služby se nezlepšily navzdory vyšším daním.

uniweb weby

Obyvatelé Jihlavy zažívají v posledních dnech nemalý šok a neskrývanou nelibost, když jim v rukou přistávají složenky z finančního úřadu. Částka, kterou museli letos v rámci daně z nemovitosti uhradit, je totiž téměř trojnásobná oproti loňskému roku. Jako příklad můžeme uvést majitele rodinného domu ve čtvrti Zborná, jenž za svůj byt nyní platí to, co se ještě loni platilo za dům a místo loňských 1 200 Kč musel letos zaplatit 3 500 Kč.

Obyvatelé mají pochopitelně mnoho otázek, zejména kam budou tyto peníze směrovány a jaké budou přínosy tohoto nárůstu daně. Dle legislativy by měly být tyto finance použity pro podporu osvětlení, údržby, čistoty, městské hromadné dopravy a další služby, které město poskytuje. Jak uvádí primátor Jihlavy Petr Ryška (ODS), 'zvýšení daně je vždy nepopulární, ale jestliže má daň z nemovitosti fungovat tím způsobem, jak byla původně určena, je nutné ji zvyšovat'.

Podle náměstka primátora za hnutí ANO, Radka Popelky, je za velkým nárůstem daně vládní konsolidační balíček, nikoli rozhodnutí města Jihlavy. Město se jen snažilo harmonizovat svoje daně s ostatními městy na Vysočině. Popelka dodává, že pokud bychom se podívali na hodnotu nemovitosti a srovnali ji s úrovní mezd od roku 2010 do současnosti, 'navýšením daně jsme pouze dorovnali inflační pokles, který na této dani byl.'

Na druhé straně politického spektra máme opozičního zastupitele za hnutí STAN, Radka Hoška, který zvyšování daně kritizuje již od jeho prvního oznámení v září loňského roku. Jeho názorem je, že místní koeficient by měl zůstat nezměněn, tak jako je tomu v jiných městech.

Podle Hoška jsou obyvatelé předměstských částí Jihlavy, jako jsou Popice, Vysoká, Přívoz nebo Zborná, na tom ještě hůře. Tam celkové zvýšení daně dosahuje téměř pětinásobku. Důvodem je skutečnost, že se Jihlava rozhodla sjednotit koeficient pro všechny městské části.

Hošek upozorňuje, že navzdory vyšším daním obyvatelé nepostřehli zlepšení v poskytovaných službách. V některých případech si občané mohou stěžovat na horší služby, jako například snížený počet spojů městské hromadné dopravy.

Hoškův plán je při dalším zastupitelstvu obnovit svůj návrh vrátit daň z nemovitosti na původní úroveň. Předpokládá, že po kontrole na Ministerstvu vnitra bude moci předložit návrh ke schválení. Konečným cílem Hoška je po počátečním šoku uklidnit místní obyvatele a vrátit se k daním do minulosti.


Hrady.cz - letní kulturní festival 2024

Komentáře

Váš komentář článku...

Zadejte vaše jméno
Zadejte váš email
Zadejte komentář
Hrady.cz - letní kulturní festival 2024

Hlavní zprávy

 

Vizovické Trnkobraní 2024