Mrkvancová pouť v Polné

Mezi největší poutě v regionu (pouť na Zelené hoře v květnu a svatováclavská pouť ve Světlé nad Sázavou na konci září) bezesporu patří i mrkvancová pouť v Polné. Podle Wikipedie dědic polenského panství Ferdinand Ditrichštejn v roce 1652 od papeže Inocence X. získal ostatky svatého Liguriáše, které byly uloženy do zdejšího kostela Nanebevzetí Panny Marie.

uniweb weby

Podle historických pramenů měl být sv. Liguriáš řeckého původu, žijící jako zbožný poustevník, ale byl kvůli své víře zabit pohany. Jako mučedník pak byl uctíván. Světec je patronem města a na jeho počest se slaví pouť vždy druhou neděli v září, tedy v době, kdy se na Vysočině sklízela mrkev, která se zde hojně pěstovala před příchodem brambor pro zpestření jídelníčku chudiny. 

Letošní mrkvancová pouť byla ve znamení teplého a slunečného počasí, které lákalo spíše k vodě, přesto se těšila velkému zájmu návštěvníků. A program byl jako vždy tradičně velmi pestrý. Na Husově náměstí ve středu města byly soustředěny pouťové atrakce všeho druhu, stánkaři nabízeli nejrůznější sortiment zboží (hračky, obuv, oblečení, módní doplňky), nezbytné občerstvení v podobě langošů, lázeňských oplatek, kokosek, zmrzliny a dalších laskomin, v nabídce prodejců nechyběly květiny a česnek. Jedna z návštěvnic si na facebooku postěžovala, že i když pouť nese přízvisko mrkvancová , nikde nebyly ke koupi mrkvance. Ale v neděli zde minimálně jeden stánek s mrkvanci opravdu byl.

Také areál hradu a zámku v Polné byl zaplněn návštěvníky i těmi, kteří nabízeli netradiční sortiment zboží vyrobený šikovnýma rukama. Velkým zážitkem, zejména pro dětské návštěvníky, byli hadi, kteří se nechali pohladit. Lidé si také mohli prohlédnout zdejší muzeum a jeho výstavní prostory.

Není bez zajímavosti, že před devadesáti lety bylo v Polné při Husově knihovně založeno loutkové divadlo. Uplynulo také 175 let od doby, kdy v Polné přišel na svět František Činčera (19. 10. 1841). Vyučený zámečník od dob svého mládí rád cestoval, navštívil řadu míst ve světě: projel Uhersko, Srbsko, Itálii, Turecko, Sýrii, Palestinu, Egypt a Řecko. Při svém putování se jako zručný řemeslník živil příležitostnou prací. Na svou rodnou Polnou nezapomínal, z Egypta pro přírodovědný kabinet školy zaslal řadu cenných a pozoruhodných exponátů. Řadu let žil v Káhiře, kde jeho stopa končí.

Fotogalerie

Komentáře

Váš komentář článku...

Zadejte vaše jméno
Zadejte váš email
Zadejte komentář
ARCHIV ZPRÁV
po 12.09.2016 12:28




0 +
 

Hlavní zprávy