O kurzech Respektovat a být respektován v Jihlavě

Kurzy Respektovat a být respektován (R+R) se uskuteční lednu a březnu 2017 v MŠ Meruzalka v Havlíčkově ulici 30 v Jihlavě. Zájemci se mohou hlásit pořadatelům už nyní.

uniweb weby

Kurzy Respektovat a být respektován (R+R), které vytvořili psychologové Jana Nováčková, Dobromila Nevolová a manželé Pavel a Tatjana Kopřivovi, probíhají  v ČR a na Slovensku už 18 let.  Za tu dobu jimi prošlo na 40 tisíc účastníků především z řad rodičů a učitelů. V posledních letech roste zájem o kurzy R+R rovněž ze strany institucí a firem, kterým pomáhají zlepšit pracovní klima, motivaci a efektivitu práce. Zájem o kurzy podnítila i stejnojmenná kniha, které se od jejího vydání na podzim 2005 prodalo přes 80 tisíc výtisků.
Kurzy se konají od 27. do 29. ledna a od 3. do 5. března 2017.


Kurzy jsou určeny všem, kteří se snaží o respektující přístup při výchově dětí i ve vztazích s dalšími dospělými lidmi. Nabízí praktické postupy a dovednosti i pohled na širší souvislosti mocenského a respektujícího pojetí mezilidských vztahů a výchovy. Filozofie R+R vychází z přesvědčení, že vedení druhých lidí, dětí stejně jako dospělých, založené na uplatňování moci a síly je vyčerpávající a přitom málo účinné a má řadu negativních, zejména dlouhodobých dopadů na plnění úkolů, sebeúctu zúčastněných i jejich vzájemné vztahy. V celospolečenském měřítku brzdí rozvoj  demokracie, prosperity a morálky založené na zvnitřněných hodnotách.

Přístup R+R neznamená snižování nároků, ani že si druzí lidé budou dělat, co chtějí, ale že uplatňování nároků jde ruku v ruce s ohledem na lidskou důstojnost každého člověka. Respektující přístup se projevuje férovou komunikací bez manipulace, poskytováním informací, přibíráním druhých ke spolurozhodování o věcech, které se jich týkají, oceňováním, vyjadřováním nesouhlasu nebo nelibosti bez urážek a ponižování, ochotou a schopností otevírat i citlivé problémy a řešit je bez výčitek a vyhrožování, budováním autority ve smyslu „vážit si někoho“, nikoliv „bát se ho“.

Cílem kurzů R+R je zprostředkovat tento pohled na výchovu a vztahy, ukázat, čím vším můžeme při každodenní komunikaci nechtěně ubližovat a působit problémy sobě i druhým, nabídnout účinné alternativy a ovlivnit postoje účastníků v tom smyslu, že projevovat ve vzájemných vztazích úctu a respekt se vyplácí.

Kurzy na Moravě lektorují manželé Tatjana a Pavel Kopřivovi, psychologové s praxí v klinické psychologii, psychoterapii a poradenství. Žijí spolu 33 let, vychovali pět dětí a bydlí na Valašsku, v Bystřici pod Hostýnem.

Více na www.respektovat.com (Morava – Kopřivovi), www.respektovani.com (Čechy), www.respektovanie.sk (Slovensko).

Rámcový přehled témat základního kurzu R+R
– rozšířená verze

1.–2. seminář
: Seznámení, organizace. Ukázky nerespektující a respektující komunikace. K čemu vede posuzování. Základní komunikační dovedností pro běžné i náročné situace a jejich nácvik.
Mocenský a respektující model výchovy a vztahů mezi lidmi a jejich důsledky. Rizika poslušnosti       a závislosti na autoritě. Proč máme emoce. Jak vyjadřovat vlastní emoce a potřeby neobviňujícím způsobem.
3. seminář
: Jak reagovat, když jsou v emocích druzí lidé. Co je a co není empatie – ukázky a cvičení. Co přináší empatie do života. Emoční inteligence.
4. seminář
: Trénink dovedností. Výměna zkušeností, otázky a hledání odpovědí. Dobrá sebeúcta jako duševní „imunitní štít“.
5. seminář
: Souvislosti trestání. Rozdíl mezi tresty a přirozenými / logickými důsledky nesprávného jednání. V čem jsou tresty škodlivé. Jak se naše psychika vyrovnává s následky trestání a ubližování.
Cvičení.
6. seminář
: Vnitřní a vnější motivace k učení a k práci. „Laskavá manipulace.“ Jak motivovat bez uplácení odměnami. Rozdíl mezi pochvalou a oceněním, cvičení na oceňování.
7. seminář
: Rozdíl mezi hodnocením a zpětnou vazbou. Rizika soutěží a co namísto nich.  
Závěr kurzu, reflexe.

Kontaktní email pro přihlášení: mikleticova.l@seznam.cz 

Fotogalerie

Komentáře

Váš komentář článku...

Zadejte vaše jméno
Zadejte váš email
Zadejte komentář
ARCHIV ZPRÁV
čt 01.12.2016 10:20




0 +
 

Hlavní zprávy