Oblastní charita Havlíčkův Brod hledá kvalifikované pracovníky

Potřeba kvalifikovaných zdravotních sester, ale i sociálních pracovníků a pracovníků v sociálních službách neustále roste. Zvlášť vzhledem k faktu, že stoupá i zájem lidí o profesionální služby typu osobní asistence, domácí hospicové péče či pečovatelské služby. Je pravdou, že tato práce je často psychicky, někdy i fyzicky, náročná, ovšem do nelehké životní situace se může dostat každý.

uniweb weby

Nedostatek kvalifikovaných pracovníků bohužel pociťují i služby při Oblastní charitě Havlíčkův Brod (OCH HB). Své o tom ví například vedoucí sekce pro péči o seniory Jana Zelenková. „Lidí, kteří potřebují služby našeho Centra osobní asistence, neustále přibývá. Jenže máme málo pracovníků, kteří by jim pomáhali zvládat jejich problémy. Nyní je také čím dál větší zájem o Domácí hospicovou péči, ovšem situace je tu obdobná jako u osobní asistence. Jsme nuceni některé zájemce odmítat z důvodu značného nedostatku pracovníků,“ konstatovala Jana Zelenková. 

Služba Centra osobní asistence pomáhá lidem s tělesným postižením ve věku od 27 do 65 let a také seniorům nad 65 let. Jde o klienty, kteří chtějí zůstat doma, ale už nejsou schopni sami o sebe pečovat. Pracovníci OCH HB jim tak pomáhají například s dodržováním zvyklostí ve stravování a s každodenní hygienou. Také se snaží zachovat a podporovat jejich individuální dovednosti a schopnosti a samozřejmostí je rovněž podpora udržování kontaktů s jejich rodinami, přáteli i okolím. V současnosti pracovníci OCH HB pečují o klienty z Havlíčkova Brodu, Chotěboře, Přibyslavi, Humpolce, Golčova Jeníkova, Světlé nad Sázavou a dalších měst a vesnic v dojezdové vzdálenosti patnáct kilometrů od každé z uvedených obcí. 

Domácí hospicová péče je tu pro lidi na pokraji života a musí se poskytovat přesně podle jejich potřeb. Velice důležité je pracovat i srdcem, bezpodmínečně nutná je také velká dávka empatie ze strany pracovníka, jelikož mu pacient i jeho blízcí musí plně důvěřovat a cítit se s ním v bezpečí. V neposlední řadě je důležitá komunikace s rodinou umírajícího, která cítí velkou bolest, neboť si dobře uvědomuje, že její blízký brzy odejde. „Tato služba v sobě zahrnuje péči ošetřovatelskou a lékařskou a také pomoc v oblasti sociálně-právní a duchovní. Abychom ji mohli poskytovat, neobejdeme se bez ochoty členů rodiny pečovat o nemocného,“ zmínila Jana Zelenková. 

Zdravotní péče se ujímají kvalifikované zdravotní sestry z Charitní ošetřovatelské služby při OCH HB. Úzce spolupracují s lékařem nemocného. Odlehčovací služby v sobě zahrnují například pomoc při hygieně, obstarání stravy, sociálně-terapeutické činnosti, pomoc při uplatňování práv a dalších osobních záležitostí či zprostředkování kontaktu se světem „venku“. Pro zájemce jsou k zapůjčení také vhodné kompenzační a rehabilitační pomůcky, jako jsou například polohovací lůžka, infuzní pumpy, lineární dávkovače, chodítka, zvedáky, invalidní vozíky a podobně. 

V současné době poskytuje OCH HB Domácí hospicovou péči na území celého havlíčkobrodského vikariátu a v části humpoleckého vikariátu. Na Humpolecku aktuálně spolupracuje s Oblastní charitou Pelhřimov. „Abychom se mohli postarat o co největší možný počet potřebných a nemocných, neobejdeme se bez kvalifikovaných pracovníků. Pokud se chcete stát součástí početné rodiny Oblastní charity Havlíčkův Brod, a pomáhat tak lidem, kteří vás potřebují, ozvěte se nám,“ uzavřela Jana Zelenková.  

Více informací o všech volných pracovních místech v OCH HB najdete na webových stránkách v sekci Práce. Zájemci se mohou obracet přímo na personalistku Markétu Jedličkovou, tel: 569 426 070, 734 435 226, e-mail: personalni@charitahb.cz



Komentáře

Váš komentář článku...

Zadejte vaše jméno
Zadejte váš email
Zadejte komentář

Hlavní zprávy