Stávka autobusáků za 6 dní. Jak bude vypadat na Vysočině?

Na Vysočině příští čtvrtek dopravní kolaps nejspíš nenastane. Většina řidičů linkových autobusů totiž zatím nemá v plánu se připojit k celostátní stávce, tvrdí krajský úřad i odbory. Část šoférů ale stále váhá.

uniweb weby

Lidé, kteří cestují do školy nebo za prací linkovými autobusy, mají o starost navíc. Na čtvrtek 6. dubna totiž celostátní dopravní odbory vyhlásily celostátní stávku řidičů linkových autobusů. A šoféry vyzvaly k masové účasti. Odborářům vadí, že krajské úřady v letošním roce dostatečně nezvýšily platy řidičů.

Jak konkrétně bude stávka vypadat na Vysočině, zatím není jasné. „Vedení kraje nemá informaci, že by odbory kterékoli přepravní společnosti na Vysočině o účasti ve stávce uvažovaly,“ uvedl krajský úřad v tiskové zprávě.

V regionu autobusovou dopravu zajišťuje celkem 21 přepravců. Vedení a odbory největšího z nich – jihlavské společnosti Icom Transport – zatím přesvědčivě tvrdí, že se jeho řidiči se stávky nezúčastní.

„Naši cestující mohou být klidní, u nás stávková nálada nepanuje. Řidičům byly platy navýšeny,“ napsal vedení Kraje Vysočina před časem předseda odborů firmy Icom Transport Rostislav Brabenec.

Ke stávce se zatím nechystají ani šoféři druhého největšího regionálního dopravce – společnosti Arriva. Tvrdí to aspoň její vedení.

Má to ale háček: poslední slovo v účasti ve stávce nemají odbory, rozhodnutí je na každém konkrétním řidiči. A jak zjistil server Region Vysočina, mezi šoféry – navzdory proklamacím – panuje nespokojenost.

Podle informací České televize účast v protestu zvažuje přinejmenším část zaměstnanců firmy Icom Transport. Jestli se stávky zúčastní (a případně jak), chtějí řešit až po víkendu.

Že nevyjedou, otevřeně zvažují také řidiči třetího největšího dopravce na Vysočině – firmy Zdar ze Žďáru na Sázavou. Podle regionálního Deníku budou o stávce jednat v pátek odpoledne.

Stejně tak není jasné, jak se rozhodnou zástupci zbylých skoro dvaceti menších firem, které se na autobusové dopravě v regionu podílí. Hejtman Jiří Běhounek (nestr. za ČSSD) před týdnem připustil, že část menších dopravců stále s krajem smlouvy o zvýšení platů nepodepsala.

Na krajském úřadu ale zatím panuje klid. Úředníci se přesto preventivně připravují na pesimistické scénáře. Pro případ, že by nevyjelo více spojů, než se teď předpokládá, objednal kraj náhradní autobusy, které by chybějící vozy nahradily. S náhradní dopravou jsou ochotny pomoci také České dráhy.

Vláda na začátku letošního roku nařídila, že řidiči linkových autobusů musí dostávat minimálně 98,10 korun za hodinu. Co jim nezaplatí zaměstnavatel, doplácí kraje. Vysočina nařízení splnila, letos ji to bude stát skoro 35 milionů korun.


Komentáře

Váš komentář článku...

Zadejte vaše jméno
Zadejte váš email
Zadejte komentář
ARCHIV ZPRÁV
31.03.2017 13:53




0 +
 

Hlavní zprávy