V Nové Vsi u Chotěboře slaví výročí

V Nové Vsi u Chotěboře provozují službu, která dává dětem nové šance a pocit bezpečí v krizových situacích. Ve třetí čtvrtletí roku 2011 zde vzniklo při dětském domově Zařízení pro děti vyžadující okamžitou pomoc ( ZDVOP). Zařízení sociálně-právní ochrany je velkým přínosem pro akutní řešení krizové situace v rodině.

uniweb weby

Dítě je možné přijmout bez soudního jednání, poskytnout mu odbornou pomoc a ochranu a ve spolupráci s obecním úřadem obce s rozšířenou působností působit na rodinné prostředí. Během 5ti letého působení ZDVOP v Nové Vsi u Chotěboře poskytlo péči 123 dětem a více než polovině (tj. 62 dětem) se podařilo vrátit zpět do rodiny.
Cílem zařízení je: Poskytovat včasnou pomoc dětem, provázet je v krizových situacích a předcházet rizikovému chování, spolupracovat s rodinou.Tato pobytová služba je poskytována dětem ve věku do 18 let.  Děti jsou ubytovány v samostatné bytové jednotce o velikosti 5+1 a 3+1 ( ve dvoulůžkových a třílůžkových pokojích.
 Jaké je poslání zařízení?
Posláním Zařízení pro děti vyžadující okamžitou pomoc je poskytovat odborným způsobem pomoc a podporu dětem, tak aby dokázaly překonat svou nepříznivou životní situaci a zapojily se zpět do běžného života a to s respektem k právům a s přihlédnutím k individuálním potřebám.
 V rámci každodenní spolupráce s dětmi sleduje ZDVOP tyto základní cíle:
řešení akutní krizové situace,umět vyhledat a využít pomoc, podpora v navazování mezilidských vztahů, obnovení nebo upevnění kontaktu s rodinou, vědět kam patřím,využití běžně dostupných služeb a informačních zdrojů, umět si poradit, rozvoj nebo udržení sociálních dovedností, umět se o sebe postarat, práce s emocemi, rozumět sobě i druhým, socializace osob umístěných v zařízení, začlenit se, odborné působení na osobnostní rozvoj, umět růst, zvyšování odpovědnosti a samostatnosti, znát práva a povinnosti, prevence sociálně-patologických jevů, vědět, co je a co není správné.
Pomoc je  nabízena  nepřetržitě 24 hodin denně na telefonní lince: 569 621 522
 


Fotogalerie

Komentáře

Váš komentář článku...

Zadejte vaše jméno
Zadejte váš email
Zadejte komentář

Další články z rubriky


Hlavní zprávy